Rejtélyes vörös csík tűnt fel az égen szerda este - videó
Magyarország észak-keleti részén kapták lencsevégre a különös égi jelenséget
Rejtélyes vörös csík tűnt fel az égen szerda este - videó

Forrás: Youtube/Időkép

2020. 12. 03.
Az időkép.hu magyar időjárás-előrejelző oldal számolt be arról, hogy szerda este több beszámoló is érkezett hozzájuk egy különös égi jelenségról, melyet az ország észak-keleti részén lehetett látni, és okát egyelőre még nem sikerült beazonosítani. A vörös csíkról számos felvétel készült.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Tegnap este öt óra körül vörös csík/fényoszlop tűnt fel Magyarország egén, melyet főleg Tokaj, Tiszavasvári és Tiszadob környékén lehetett megfigyelni, és az időkép kamerája is megörökítette. 

A rejtélyes égi jelenség oka még nem ismert, a találgatások között felmerül a fénypillér és az úgynevezett vörös lidérc is.

Az oldal szerint a vörös lidérc esete kizárható, mivel a jelenség villámlással függ össze, és rendkívül rövid ideig, a másodperc töredékéig tart csupán, ami nagyon megnehezíti, hogy szabad szemmel észrevegye az ember, nemhogy felvételt készítsen róla. Az este a legközelebbi villám 650 kilométernyire lehetett, a vörös lidércekhez azonban közelebbi villámra lett volna szükség.

A fényoszlopok ezzel szemben utcai lámpák felett jelennek meg általában nagyon hideg időben, de megfelelő páratartalom mellett akár -5 és -10 fok között is kialakulhat.

Nem először figyelnek meg hasonló jelenséget Magyarországon.

Szibériában is gyönyörű fényoszlopok jelentek meg

Ritka jelenség tanúi lehettek a szibériai Tyumen lakói a tél első éjszakáján. Pirkadat előtt ugyanis kék és narancssárga színben játszó fényoszlopok jelentek meg az égen.

A különös jelenség egészen napfelkeltéig ragyogott az égbolton.

Bár nem mindennapi a látvány, a helyiek nem először találkoznak vele északi elhelyezkedésük miatt.

Az optikai jelenség alkonyat után és pirkadat előtt alakul ki, mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérsékleten és magas páratartalom mellett, amikor a nap a horizont közelében vagy alatta van. 

(RT/Időkép/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!