Elhunyt Sir Tom Moore, a brit egészségügynek milliókat gyűjtő 101 éves veterán
A férfi életéről, aki jótékonysági sétájával négy évtizedes Guinness-rekordot döntött meg, filmet is készül
Elhunyt Sir Tom Moore, a brit egészségügynek milliókat gyűjtő 101 éves veterán

Forrás: Youtube/BBC

2021. 02. 03.
Elhunyt kedden Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Sir Tom koronavírus-fertőzésben szenvedett, halálát a fertőzés miatt kialakult Covid-19 betegség okozta.

A "Captain Tom", vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát - aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le - életének 101. évében érte a halál.

Lánya, Hannah Ingram-Moore vasárnap közölte a Twitteren, hogy édesapját kórházba kellett szállítani, mivel koronavírus-fertőzést kapott és légzéssegítő kezelés vált szükségessé.

Sir Tom Moore akkor már néhány hete tüdőgyulladással küszködött, de egészen vasárnapig otthonában ápolták.

Halálát kedden két lánya, Hannah Ingram-Moore és Lucy Teixeira közös sajtóközleményben jelentette be.

A dél-angliai Bedford városának kórháza, ahol az agg veteránt kezelték, már hétfő este közölte: a koronavírus-járvány miatt elrendelt

látogatási tilalom ellenére engedélyezte, hogy családja felkereshesse betegágyánál Sir Tom Moore-t.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sir Tom tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Tom százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. Tom Moore naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font - több mint 13 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A jótékonysági sétával összegyűjtött tízmilliókkal Sir Tom négy évtizedes Guinness-rekordot döntött meg.

Ráadásul még egy Guinness-rekord is fűződik nevéhez: ő a legidősebb ember, aki a brit slágerlisták élére került: Michael Ball énekes You'll Never Walk Alone című dalának új felvételén szerepelt, amely szintén az adománygyűjtő akció része volt.

A királynő - Boris Johnson miniszterelnök soron kívüli, egyedi felterjesztését jóváhagyva - tavaly nyáron

a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt.

Szeptemberben bejelentették, hogy film is készül Sir Tom életéről James Spring, Nick Moorcroft és Meg Leonard producerek közreműködésével.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!