Elhunyt Larry King legendás amerikai műsorvezető
A CNN ikonikus riportere 87-éves volt
Elhunyt Larry King legendás amerikai műsorvezető

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 25.
Larry King, a CNN legendás műsorvezetője és riportere, aki a "Larry King Live" műsora keretében számtalan elnökjelölttel, hírességgel, sportolóval és átlagemberrel készített érdekfeszítő és kiemelkedő minőségű interjúkat szombat reggel 87 évesen elhunyt. 

King 2010-ben ment nyugdíjba, ekkor már több mint hatezer adást forgatott le.

Halálát fia, Chance erősítette meg Facebook-oldalán: 

"Az Ora Media mélységes szomorúsággal tudatja, hogy alapítója és barátja, Larry King 87 évesen a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központban elköltözött. Larry 63 éven keresztül rádió, a televízió és a digitális média platformjain legyártott sok ezer interjúja, díja és globális elismerése bizonyítja egyedülálló és tartós műsorvezetői tehetségét.

A nyilatkozat nem tért ki arra, mi okozta a riporter halálát, azonban tudvalevő, hogy King számos egészségügyi problémával küzdött az elmúlt években. Késő decemberben Covid-19-el is kórházba került. Ezzel együtt számos szívrohamot szenvedett el az évek során, 2017-ben pedig bejelentette, hogy tüdőrákkal diagnosztizálták, de műtéttel sikeresen kezelték a problémát, illetve 2019-ben angina miatt is kezelést kapott.

King a tavalyi évben egy héten belül két gyermekét is elvesztette, a 65 éves Andy King szívrohamban, az 52 éves Chaia King pedig tüdőrákban hunyt el. A legendás műsorvezető halálával három gyermeket hagy hátra, az ifjabb Larry-t, Chance-t és Cannont.

Larry Kinget széleskörben a médiaszakma óriásaként tartották számon. Viselkedése különböztette  meg az intenzíven kérdező kollégáitól, ő ugyanis tökéletesítette a kérdezz-felelek formátum könnyed megközelítését, mindig előrehajolt és figyelmesen hallgatta vendégeit, ritkán szakítva meg őket.

"Soha nem tanultam semmit, amikor én beszéltem"

- mondogatta gyakran pályafutása során.

Azon a negyedévszázadon keresztül, amíg műsora tartott, Larry King 1957 óta több mint 30 ezer interjút készített elnökökkel és átlagemberekkel egyaránt. Műsorának producere szerint figyelemreméltó az, hogy minden vendégét ugyanúgy kezelte, tisztjétől függetlenül.

"Nagyon érdekes ember volt, de a napnak abban az órájában, amikor kigyúltak a fények, egyszerűen tökéletes volt. Minden vendégét ugyanúgy kezelte. Nem számított, hogy az elnök, vagy egy átlagember az utcáról."

A producer hozzátette, King arról is ismert volt, hogy nem sok időt töltött az interjúkra való felkészüléssel, hanem hagyta, hogy természetes kíváncsisága vezesse a kérdezésben.

Larry King, Lawrence Harvey Zeigerként egy zsidó bevándorlócsalád gyermekeként született. Apja a galíciai Kolomijában, anyja Vilniusban született. Apját, Eddie Zeigert 9 éves korában vesztette el. Az anyja, Jennie Gitlitz ezután egy New York-i varrodában dolgozott varrónőként. A család szociális támogatásra volt utalva.

King soha nem járt egyetemre, miután leérettségizett alkalmi munkákat vállalt. 22 évesen Brooklynból Floridába költözött. 1971-ben egy pénzügyi visszaélés miatt összetűzésbe került a hatóságokkal.

1957–1971 között DJ-ként helyezkedett el egy Miami Beach-i rádióadónál, a WAHR-nál. Itt vette fel a Larry King nevet. Mivel népszerűsége nőtt, 1960-tól már televíziós műsort is vezetett a WLBW-nél, a miami 10-es csatornánál. 1972-1975 között szabadúszó, szerző és rádiós volt. 1975-1978 között a miami WIOD rádiós személyisége volt. 1978-tól 1985-ig között a Miami Herald szórakoztató rovatának munkatársa volt.

Jól ismert műsora, a Larry King Live 1985 júniusától 2010 decemberéig futott a CNN hírcsatornán.

Jellegzetes öltözködési stílusa segítette hozzá ahhoz, hogy mindig elegánsnak hatott, és a nézők könnyen felismerték. Ez keretes szemüvegből, ingből, nyakkendőből, és az elmaradhatatlan nadrágtartóból állt.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!