Elemzők szerint rászorulók és a családi házban lakók fognak a legrosszabbul járni a rezsicsökkentés átalakításával
Pest megyében és Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az átlagfogyasztás
Elemzők szerint rászorulók és a családi házban lakók fognak a legrosszabbul járni a rezsicsökkentés átalakításával

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 15.
A kormány két nappal ezelőtt energia-veszélyhelyzetet hirdetett és Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztustól csak az átlagfogyasztókra fog vonatkozni a rezsicsökkentés, aki viszont az átlagosnál több energiát fogyaszt, annak a többletért piaci árat kell fizetnie. Az átlagfogyasztást azonban nagyon nehéz lesz nem meghaladnia a családi házakban és a többgenerációs otthonokban lakóknak.

Az intézkedés sok részletét még homály fedi, azt viszont már tudni lehet, hogy a villamosenergia esetében évente 2523 kilowattórával, a földgáznál pedig 1729 köbméterrel számol a kormány éves szinten.

Az MVM Next adatai szerint tavaly az éves átlagos magyarországi gázfogyasztás 1216 köbméter volt, mely jóval elmarad a kormány által meghatározott átlagtól, az áram esetében azonban a 2503 kilowattórás átlagot valószínűleg nehéz lesz a lakosság nagy része számára nem túllépni.

Az éves átlagértékek alapján maximum 210,25 kilowattórát fogyaszthatnak úgy a háztartások, hogy még ne kelljen piaci árat fizetniük, a gáz esetében pedig 144,08 köbmétert.

A KSH legutóbbi, 2020-as adatai alapján két megye is túllépte a kormány által meghatározott átlagot: Pest megyében 30 kilowattórával több áramot fogyasztottak a felhasználók, a földgázfogyasztásuk viszont hússzal elmaradt az átlagtól. Komárom-Esztergom megyében hasonlóan alakult a fogyasztás, de ott is az áramfogyasztási limit betartása fog gondot okozni.

A rezsicsökkentés új szabályai alól eddig úgy tűnik, hogy egyedül a nagycsaládosok (három vagy több gyermeket nevelők) fognak kivételt képezni, de ők is csak a földgázfogyasztás esetében számíthatnak kedvezményre, a villanyfogyasztásnál nem.

Az új intézkedések különösen azokat fogják nehéz helyzetbe hozni, akik nagyobb családi házban laknak, nem nagycsaládosok, de gyermekeket nevelnek, társasházban éves átalányt fizetnek a tényleges földgázfogyasztásuk helyett, vagy alacsony jövedelműek.

Szintén rosszul járnak majd azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak gázt, hanem elektromos fűtést használnak, hiszen a kormány a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem tesz kivételt ebben az esetben sem.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos azonban azt nyilatkozta nemrégiben, hogy tisztában vannak azzal, hogy sok háztartásban csak villanyt használnak, gázt viszont nem, ezért “a problémákat mind-mind asztalra hozzuk, és ezzel nagyon komolyan foglalkozunk, mindenkin segíteni szeretnénk”.

(mfor.hu / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!