Eldőlt: Netanjahu vádlottként is lehet miniszterelnök
Elkaszálta a Knesszet az őt támadó törvényt, a negyedik választás lehetősége viszont még mindig ott lóg a levegőben
Eldőlt: Netanjahu vádlottként is lehet miniszterelnök

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 12.
Az izraeli parlament elutasította az ellenzék indítványát arról, hogy vádlott személy ne kaphasson miniszterelnöki megbizatást, és előzetes olvasatban elfogadta a költségvetés benyújtása elhalasztásának kormánypárti javaslatát.

A Kneszet harminchét képviselője támogatta ötvenhét ellenében azt az ellenzéki javaslatot, hogy vád alá helyezett embert ne kérhessen fel miniszterelnöknek az államfő, aminek megszavazása megakadályozta volna Benjámin Netanjahu újbóli kinevezését a kormány élére.

Az erről döntő plénumon nem jelentek meg a koalíciós kormányban részes Kék-Fehér párt képviselői, hogy ezzel is jelezzék, mindent elkövetnek az újabb előrehozott választások megakadályozása érdekében,

noha éppen egy ilyen törvény létrehozása volt egyik legfőbb választási ígéretük.

Lépést tettek egy negyedik választás elkerülésére

Egy másik, két éven belül negyedik parlamenti választás elkerülésére született indítvány, ami szerdán a Kneszet elé került, három hónappal elhalasztaná a költségvetés benyújtásának határidejét. Az érvényes jogszabályok szerint ugyanis ha augusztus 25-ig, az új kormány létrejöttének századik napjáig nem készül el a büdzsé, akkor automatikusan feloszlik a parlament és kiírják a választásokat.

Ezt az indítványt negyvenegy honatya ellenében ötvenhatan megszavazták, de ez még csak előzetes voksolás volt. Augusztus 25-ig első, második és harmadik olvasatban is el kell fogadni ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjék, és hogy legalábbis három hónappal elnapolják a jelenlegi politikai válságot.

A költségvetési vita  azért robbant ki a kormány két pártja, a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér között, mert a Kék-Fehér ragaszkodik a koalíciós egyezményben a Likud javaslatára meghatározott két éves költségvetéshez 2020-re és 2021-re, a Likud viszont külön költségvetést követel az utóbbi hetekben 2020 hátralévő hónapjaira.  

A 12-es tv értesülései szerint háttértárgyalások kezdődtek a Likud és a Kék-Fehér között a koalíciós egyezmény újraírásáról, és csak ennek sikere esetén szavazza meg a Likud a három hónapos halasztást, a második és harmadik olvasatot.

Knesszet
Knesszet, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A jelenlegi megállapodás szerint csakis a Likud és a Kék-fehér közös megegyezésével lehet kinevezni az új rendőrfőnököt, valamint a jogrendszer számos kulcsszereplőjét, Netanjahu viszont azt szeretné elérni, hogy ezekről csakis a Likud dönthessen egyedül.

Benjamin Netanjahu korrupciós perének januárban kezdődik a bizonyítási szakasza, ahol elvileg hetente háromszor kéne megjelennie vádlottként.

Egyelőre több lehetséges kimenetele is lehet a vitának: vagy elfogadják a kérdés elhalasztásról döntő törvényt, vagy a Kék-Fehér beleegyezik a rövid, pár hónapos költségvetésbe, ami szintén csak a kérdés elnapolását jelenti,  

vagy már a következő napokban felborul a kormánykoalíció, nem lesz sem törvény, sem haladék, és már novemberben ismét az urnák elé járulnak az izraeliek.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!