Egyre több kínai híresség hal meg, de az okot nem hozzák nyilvánosságra
Kína december óta mindössze 22 covid-halálozásról számolt be, amit sokan megkérdőjeleznek
Egyre több kínai híresség hal meg, de az okot nem hozzák nyilvánosságra

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 06.
Tavaly december óta több híresség is meghalt, ami miatt egyre többen kérdőjelezik meg a kínai kormány által közzétett covid-adatok hitelességét.

Ahogy arról beszámoltunk, amióta a kínai kormány feloldotta a járványügyi szigorításokat a lakosság hónapokig tartó tiltakozásai nyomán, hirtelen megugrottak az esetszámok, és annyira súlyos lett a helyzet, hogy a kórházak és a krematóriumok is megteltek.

A kínai kormány már nem is hozza nyilvánosságra a napi esetszámokat, és tavaly december óta mindössze 22 covid-halálozásról számolt be, amit sokan megkérdőjeleznek, hiszen csak az ebben az időszakban elhunyt kínai hírességek száma magasabb ennél.

Tavaly decemberben meghalt Csu Lanlan 40 éves híres operaénekesnő, aki nemcsak a Pekingi Operaház énekesnője volt, hanem sok jótékonysági ügy mellett is elkötelezett volt. Gong Dzsintang, 83 éves tévészínész is ebben az időszakban hunyt el, és ő volt a Kínában leghosszabb ideje futó, közkedvelt tévésorozat egyik szereplője.

Szintén decemberben halt meg Ni Zen elismert forgatókönyvíró, és az ország legjobb tudósai közül is mindössze egy hét leforgása alatt tizenhatan haláloztak el. A hírességek esetében közös pont, hogy a halál okát nem hozták nyilvánosságra, de a kínai internethasználók közül sokan úgy sejtik, hogy a járvány miatt halhattak meg, de ezt eltitkolják előlük.

Kína vezető tudósai a héten azt közölték, hogy nem új variáns terjed az országban. A WHO szerint azonban a kínai esetszámok nem fedik a valóságot, és a kórházi ellátásra szorulók, illetve az elhalálozások száma, amelyeket a kormány nyilvánosságra hoz, nem reális.

Úgy gondoljuk, hogy a Kína által közzétett számok nem tükrözik a betegség valódi hatásait, különösen a kórházi ellátás, az intenzív osztályokon kezeltek és a halálozások tekintetében. Még mindig nincsenek teljes adataink”

- nyilatkozta Mike Ryan, a WHO vészhelyzetekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

(BBC News / Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!