Egy katolikus mintakarrier tört ketté a Völner-botrányban
Egy katolikus mintakarrier tört ketté a Völner-botrányban

Fotó: MTI/Kovács Attila

2021. 12. 13.
Nem csak formailag a legmagasabb rangú kormánytag az eddig meggyanúsított politikusok közül Völner Pál. A volt igazságügyi államtitkárt konzervatív katolikus mintakarrierje alapján még magasabb tisztségre is alkalmasnak tartották – eddig.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Völner Pált azzal gyanúsítják, hogy rendszeresen pénzt fogadhatott el – alkalmanként 2-5 millió forintot, vagyis államtitkári havi fizetésének akár a többszörösét – a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A legfőbb ügyész ez alapján kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztésé, ami még karácsony előtt megtörténhet. A volt államtitkárt ezt követően a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgathatja ki és őrizetbe is veheti.

A most 59 éves Völner Pál nem tartozott a lájkvadász közszereplők közé, Facebook-oldala a vesztegetési botrány kirobbanása után elérhetetlenné is vált. Akik ismerték, mintaszerűen higgadt, megfontolt és korrekt politikusnak tartották, akit elkerültek az ellenzéki vádak is. 

„Magyarország jogállam: a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok a törvényeket mindenkivel betartatják és mindenkire alkalmaztatják.

A baloldallal ellentétben nálunk mindig megvannak a következményei annak, ha valaki letér a jog által szegélyezett ösvényről – a mi közösségünk kiveti őket”

idézi fel a hvg.hu portré cikke ezt Völner mintegy fél évvel ezelőtt, a parlamentben elhangzott felszólalását, amelyben a „korrupt fideszes politikusokat” emlegető ellenzéki felszólalásra válaszolt.

Azt a lemondása óta tudhatjuk, hogy – az ártatlanság vélelme mellett is –, hogy a „következmények nélküli ország” sokat emlegetett szlogenje rá már biztosan nem vonatkozik.

Bár Orbán Viktorral egyidőben járt az ELTE Bibó Szakkollégiumába, így a Fidesz alapítóinak többségét ismerhette, a pártba csak az ezredforduló után lépett, kormányzati karrierje pedig mindössze 10 éve kezdődött. Korábban különböző jogtanácsosi pozíciókban dolgozott, többek között a NAV elődjénél, az APEH-Pest megyei Adófelügyelőségén.

A politikainál sokkal korábbi és markánsabb a vallási kötődése.

Völner személyes megszólalásaiban rendszeresen hangoztatta, mennyire fontos számára az, hogy gyakorló katolikus. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba járt, történelemtanára maga Várszegi Asztrik főapát volt.

A katolikus oktatás kiemelt támogatása vezető politikusként is szívügye maradt.

„Az egyházi oktatási intézményeknek nemcsak oktatniuk kell, hanem – értékeket felmutató közegként – példát is kell mutatniuk a fiataloknak”

nyilatkozta 2017-ben a Katolikus Rádiónak a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskola Bosco Szent János tiszteletére rendezett ünnepsége apropóján. Mint mondta: „Az egyházi iskolák aránya már majdnem 15 százaléknyi az oktatási rendszerben, és szerintem megfelelnek annak a társadalmi elvárásnak, hogy ne csak oktatási intézményekként működjenek, hanem értékeket felmutató közegként példát is mutassanak a fiataloknak”.

A volt államtitkár a vasárnap.hu-nak elmondta, hogy szerinte a katolikus egyház „sokkal több, mint örökség, hagyomány: egy teljes világot átszövő közösség.” Völner szolgálatát az egyház is magas szinten elismerte.

„Az államtitkár zavarban van. Érezhetően nem tudta és nem is sejtette, hogy ő lesz az idei Don Bosco-díj kitüntetettje. Kamerák és sajtó nélkül, választókörzetének egyik régi szalézi településén, Nyergesújfaluban. Völner Pál parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője egykori bencés diákként vette át a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány főnökétől a tevékeny és önzetlen támogatást honoráló díjat”- írta 2018-ban a Látószög blog.

Az ünnepségen Völner azt mondta: ha a főállású munkája az lenne, hogy az egyházért dolgozzon, akkor sem tudná visszaadni, amit fiatalkorában a bencésektől kapott. 

Hozzátette: a szaléziakat is ezért segíti hosszú évek óta és a ma már felnőtt gyerekei is a szaléziak péliföldszentkereszti kolostortemplomában

„ismerkedtek a jó Istennel és vidám követőivel, a jókedv rendjével”.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!