Egy eddig ismeretlen királynő piramisát tárták fel Egyiptomban, ahol több száz múmiára bukkantak
Egy eddig ismeretlen királynő piramisát tárták fel Egyiptomban, ahol több száz múmiára bukkantak

Facebook/Dr. Zahi Hawass

2022. 11. 22.
Egyiptomi régészek egy eddig ismeretlen királynőhöz tartozó piramist tárták fel, amiben koporsókra, több száz múmiára, és egy sor alagútra bukkantak. A kutatócsapat a feltárás során kiderítette, hogy a királynő neve Neith volt.

A régészeti leleteket Szakkarában találták egy régészeti ásatás helyszínén, ahol az ismeretlen királynő nevét is felfedezték.

„Korábban egyáltalán nem ismerték a történelmi feljegyzésekből"

– nyilatkozta Záhi Havássz egyiptológus, Egyiptom egykori régiségügyi minisztere. „Elképesztő; szó szerint átírjuk azt, amit a történelemről eddig tudtunk azzal, hogy egy új királynővel bővítjük (történelmi) feljegyzéseinket" - fogalmazott.

A kutatók több koporsót és több száz múmiát találtak a területen, amelyek valószínűleg Tutanhamon uralkodó legfőbb tanácsosainak és tábornokainak földi maradványait rejtik magukban.

(Live science / JPost / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!