"Duplamutáns" koronavírus bukkant fel Indiában
"Duplamutáns" koronavírus bukkant fel Indiában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 24.
Közel tizenegyezer minta elemzésénél 771-nél mutattak ki a brit és a dél-afrikai koronavírus-mutációkat, illetve a koronavírus úgynevezett "duplamutáns" variánsát Indiában. A kormány szerint a közelmúltban megugrott fertőzési számok, és a kutatás eredménye között azonban nincs összefüggés.

Indiában a szerdai napon 47,262 koronavírus-fertőzéses esetről, és 275 halálesetről számoltak be a szerdai napon, ami idén a legmagasabb szám az országban. 

Az indiai SARS-CoV-2 Genomikai Konzorcium (INSACOG), az Indiai Egészségügyi Minisztérium alá tartozó tíz nemzeti laboratóriumból álló csoport genomszekvenálást végzett a mintákon.

A genomi szekvenálás tesztelési folyamat egy organizmus - ebben az esetben a vírus - teljes genetikai kódjának feltérképezésére.

A vírusok mutációi gyakoriak, de ezek többsége jelentéktelen, és nem okoz változást az átviteli képességében vagy fertőzés súlyosságának fokozásában. Egyes mutációk azonban, mint például a brit vagy a dél-afrikai variánsok, a koronavírust fertőzőbbé és egyes esetekben még halálosabbá tehetik.

Mi fán terem a "dupla mutáció"?

Dupla mutációnak azt nevezik, mikor két mutáns egyugyanazon vírusban egyesül.

"A kettős mutáció a vírus tüskefehérjének kulcsfontosságú területein növelheti a kockázatokat, és lehetővé teheti a vírus számára, hogy elkerülje az immunrendszert és fertőzőbb legyen"

- magyarázza Shahid Jameel virológus. 

A tüskefehérje a vírus része, amelyet az emberi sejtekbe való behatolásához használ.

Az indiai kormány szerint a Maharastra államban begyűjtött minták elemzése során nagyobb arányban találták meg az E484Q és L452R mutációkat, mint a decemberi mintákban, azt azonban tagadják, hogy az emelkedő fertőzési számok összefüggésbe hozhatóak lennének a mutánsokkal.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!