"Csillagbázist" építene Elon Musk Texasban a SpaceX-nek
Mindeközben kísérleti marshajójának harmadik kilövése is kudarcba fulladt
"Csillagbázist" építene Elon Musk Texasban a SpaceX-nek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 04.
Elon Musk kedden bejelentette, hogy új város építésébe kezdhet Texas államban, amit "Csillagbázisnak" nevezne, és a SpaceX műveleti bázisaként fog szolgálna. Egy nappal később, marshajójának harmadik tesztrepülése is kudarcba fulladt, miután röviddel a sikeres landolást követően felrobbant a rakétája.

A techmilliárdos tavaly jelentette be, hogy a járványügyi lezárások miatt kaliforniából Texasba költözik, és a Tesla válallati székhelyét is elköltözteti. Másik cégének, a SpaceX-nek, mely tervei szerint űrturistákat szállítana majd az űrbe, szintén Texasban van a kilövőállomása.

Musk azonban egész várost építene a projekthez, melynek pontos helyszíne egyelőre nem dőlt még el.

"Csillagbázis" létrehozásához Musknak megfelelő számú aláírást kell gyűjtenie, majd be kell nyújtania azokat egy megyei bíróhoz, aki ezután külön választást rendelhet el az ügyben. Az intézkedés elfogadása esetén a várost hivatalosan törvényes községként jegyezhetik be.

Sikeres landolás után harmadjára is felrobbant Musk kísérleti marshajója

Sikerült függőlegesen leszállnia szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Mars-utazásra tervezett kísérleti űrhajójának, de a landolás után nyolc perccel felrobbant, akárcsak a korábbi két prototípus a leszállás pillanatában. Elon Musk vállalata élőben közvetítette a Youtube videomegosztón a harmadszor is kudarcba fulladt kísérletet.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, lent, közvetlenül a hajtóműveknél. Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már néhány nyolc perce állt az indítóálláson - az automata tűzoltórendszer locsolta a vizet az égő hajórészre -, amikor

hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot.

Az űrhajó ezután földbe becsapódott és megsemmisült. A robbanás következtében lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

A robbanást már a SpaceX Youtube-csatornája nem közvetítette, de más felületeken megjelentek róla felvételek.

A kísérletet közvetítő szakértő, John Inspraker hangsúlyozta, hogy az űrhajót sikerült „simán" letenni az indítóállásra. A kísérelt fő célja az adatgyűjtés volt ereszkedéskor, és ez sikerült – tette hozzá.

Elon Musk a Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek a munkáját, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a Strarship épségben landolt.„Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!" – írta.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő már a földet érés pillanatában felrobbant.

Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának a végleges magassága - a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt - 120 méter lesz, átmérőben pedig kilenc méteres. Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra.

Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

(Hetek/AP/Daily Wire)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!