"Csak fekete női alelnökjelölttel nyerhet Biden"- győzködik a demokrata elnökjelöltet
"Csak fekete női alelnökjelölttel nyerhet Biden"- győzködik a demokrata elnökjelöltet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 11.
Afroamerikai hírességek hétfőn nyílt levélben kérték Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy fekete amerikait válasszon alelnökjelöltjéül, sőt, ha lehet, női jelöltet. 

A több amerikai lap internetes oldalán is megjelent nyílt levelet több mint 100 afroamerikai híresség írta alá, a szórakoztatóipar és a sport világából. Köztük, többek között Sean "Diddy" Combes rapper, Van Jones, a CNN hírtelevízió politikai kommentátora, illetve Ben Crump ügyvéd, aki a május végén egy minneapolisi rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd családját képviseli. 

Bidennek "muszáj" afroamerikai nőt választania alelnök-jelöltjéül, ellenkező esetben elveszíti az elnökválasztást.

- fogalmaztak az aláírók a nyílt levélben.

A levelet a USA Today című lap szerint egy áprilisban közzétett nyílt levél aláírói iránt tanúsított "szolidaritásuk" jeleként fogalmazták meg az aláírók. Az áprilisi levelet csakis afroamerikai nők írták alá, arra szólítva fel Bident, hogy "ismerje fel a kor szavát" és afroamerikai nőt válasszon alelnök-jelöltjéül. Azt a levelet több mint 700-an írták alá, lelkipásztorok, orvosok, ügyvédek és hírességek.

Joe Biden várhatóan a héten jelenti be, ki lesz az alelnök-jelöltje. Amerikai sajtójelentések szerint a jelöltek között van Susan Rice, az Obama-kormányzat volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Kamala Harris kaliforniai szenátor, Karen Bass kaliforniai és Val Demings floridai képviselő, Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere, sőt, a republikánusokhoz közelálló Fox televízió szerint Biden gondolkodik a volt first lady, Michelle Obama jelölésében is. Obama elnök felesége azonban egyelőre kizárta ennek a lehetőségét. Valamennyi jelölt-aspiráns afroamerikai.

Ha nem színesbőrű, de legalább női jelölt legyen

A napokban - szintén sajtójelentések szerint - szóba került három nem afroamerikai politikus is: Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Gretchen Whitmer michigani és Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó neve is. Sőt: a Politico című lap nemrégiben napvilágra került információi szerint Biden gondolkodik Chris Dodd volt demokrata párti szenátor személyében is.

A nem afroamerikai jelöltek nevei visszatetszést keltettek befolyásos afroamerikai személyiségek körében. Több mint 100 afroamerikai nő a múlt héten szintén nyílt levélben bírálta Bident

"a fekete nők iránti égbekiáltó tiszteletlenségért".

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!