Brüsszel kötelezné a tagállamokat az áramfogyasztás csökkentésére
A Fidesz keményen kritizálta a terveket
Brüsszel kötelezné a tagállamokat az áramfogyasztás csökkentésére

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 14.
Rendkívüli feszültségek vannak az energiapiacon, ezért koordinált uniós szintű beavatkozásra van szükség - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlamentben. A Fidesz szerint Brüsszelnek a saját hatáskörének bővítése helyett inkább a polgárokat segítésével kellene foglalkoznia. 

Kadri Simson az Uniós válasz a növekvő európai energiaárakra című vitában kifejtette: a bizottság javaslata szerint az áramfogyasztást csökkenteni kell annak érdekében, hogy nagyobb egyensúlyt álljon be a piacon.

Az uniós tagállamoknak kötelező célként kell megszabni, hogy csúcsidőben mérsékeljék az energiafogyasztást, csökkentve ezáltal a villamosenergia-termelésre nehezedő nyomást, a gázfogyasztást is,

ami pozitív hatást gyakorol majd az árakra. Hozzátette: az EU rugalmasságot biztosítana a tagállamoknak, hogy az általuk megfelelőnek ítélt intézkedéseket megtervezzék. 

Mint mondta, a gyakran a magas költséghányaddal működő termelők határozzák meg a teljes áron értékesített villamosenergia végső árát, ebből az alacsonyabb költségen áramot előállító vállalatok profitálnak, de a végső fogyasztók nem kapják meg ezt az előnyt. Az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák díjazására vonatkozóan uniós szintű korlátot vezetne be a bizottság. Hozzátette: a nagy haszonhoz jutó cégek bevételeiket a szolidaritás jegyében vagy tiszta energiába fektethetik vagy támogathatják a kiszolgáltatott iparágakat.

Simson hangsúlyozta: nincsen csodafegyver arra, hogy az árak visszatérjenek a háború előtti szintre, de egy célzott intézkedéscsomag képes lesz segíteni az embereken. Mint mondta, a testület azt is vizsgálja, hogy erősebb beavatkozással hogyan lehet alacsonyabb árakat elérni, úgy hogy az ellátás is biztonságban maradjon. Hozzátette azt is, hogy az európai árplafon mérsékelné a manipulációt ellen, de ennek a negatív hatásait még elemezni kell egyes tagállamokban.

Fidesz: abszurd

Gyürk András a Fidesz uniós parlamenti képviselője sajtóközleményében azt hangsúlyozta, hogy míg ésszerű és hatékony intézkedések lennének elvárhatók az Európai Bizottságtól,

"Brüsszel elkésett, szankciói visszafelé sültek el, új javaslatai pedig felelőtlenek és abszurdak". 

A képviselő szerint az energiaárak drámai mértékben emelkedtek, "Brüsszel azonban nem nőtt fel a feladathoz", hogy kezelje a problémát. "A gáz- és áramárak nyári emelkedését a bizottság tétlenül szemlélte. Új javaslatai elégtelenek, a válságot nem oldják meg. Az importált földgáz árkorlátozása pedig tovább csökkentené az egyébként is szűkös földgázkínálatot, ami a fűtési időszak küszöbén teljesen abszurd ötlet lenne" - mutatott rá a fideszes politikus. 

Véleménye szerint, az Oroszország elleni szankciók következtében - az elképzelésekkel ellentétben - az európai gazdaság gyengült meg. "Az újabb szankciós csomagok és saját hatáskörének bővítése helyett Brüsszelnek végre az európai ipar, közép- és kisvállalkozások, valamint a polgárokat segítésével kellene foglalkoznia" - emelte ki Gyürk András.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!