Bréking: elhunyt Diego Armando Maradona
A 60 éves legenda halálát hirtelen szívleállás okozta
Bréking: elhunyt Diego Armando Maradona

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 25.
Mindenidők egyik legjobb játékosa 60 éves korában, szívleállás következtében hunyt el – erősítette meg az Argentin Labdarúgó-szövetség. Az argentin klasszis október végén ünnepelte 60. születésnapját, majd november elején vonult el egy klinikára, ahol koponyaűri vérzés miatt műtötték meg.

Az Argentin Labdarúgó-szövetség jelentette be elsőként hivatalosan Maradona halálát.

Az eddig beszámolók szerint az egykori aranylabdás játékos halálát hirtelen szívmegállás okozta.

Pár idézet korábbi róla készített portré cikkünkből:

Maradona egy népes, de roppant szegény családban született, és egy Buenos Airestől nem messze fekvő nyomornegyedben nőtt fel (Villa Fioritóban). „Nyolcan voltunk testvérek. Esténként vártuk haza apámat, de sohasem hozott annyi pénzt haza, hogy mindenki jóllakjon. Anyám sokszor gyomorgörcsöt mímelt azért, hogy átadhassa nekem a maga ételadagját. Ugyanígy segített a nővérem is. Szegény apám idős korában súlyos csomagokat hordott a piacon. Esténként anyám jegelte a fájós nyakát és vállát„ - emlékezett vissza később. 

Gyermekkorában - jobb híján -a környékbeli srácokkal futballozgatott, iskola után (és helyett) egyből a sáros, göröngyös pályára rohant, ahol egészen késő estig játszott. Labdaügyességével és elszántságával már egészen fiatalon kitűnt az egyébként szintén nem ügyetlen ifjak között. Ekkortájt kezdték ráaggatni az „el pibe de oro" becenevet, amely magyarul annyit tesz: az aranyifjú. Nyolc-tíz évesen már hihetetlen könnyedséggel bánt a labdával, a sáros, földes talaj pedig olyannyira megedzette a lábizomzatát, hogy korai pályafutása során inkább csak egy „izomgolyóra" hasonlított. A labda és a játék szeretete rendkívül átitatta Maradonát, szinte mindig csak a „bőrgolyóval" lehetett látni. Nem véletlenül váltak legendássá azok a képsorok később, melyeken a mérkőzések előtt vagy az edzések során a labdával játszadozott: pattogtatta a labdát a lábán, combján, vállain (!), megállította a homlokán. Elképesztő volt, hogy egyéni, saját maga által kitalált trükkjeit, cseleit mérkőzések közben is bevetette. Maradona játékának különlegessége egyrészt abban állt, hogy fizikálisan majd' két évtizeddel előzte meg korát: gyorsasága, kezdősebessége és - legalábbis a nyolcvanas évek közepéig - erőnléte páratlan volt. Másrészt pedig egyesült benne az a kivételes koordinációs képesség, ami ma Lionel Messi talán fő erőssége, s az a fantasztikus virtuozitás, ami Ronaldinhóra volt jellemző.

Maradona a világbajnokságok történetének legkiemelkedőbb alakja a brazil Pelével és a német Franz Beckenbauerrel egyetemben. Összesen négy vb-n vett részt, minden alkalommal sikerült a középpontba kerülnie: mindannyiszor sikerült villantania zseniális tudásából valamit, de mindannyiszor sikerült botrányokat is kavarnia. Fény - és az árnyék. Ösztönös zsenialitás - és egy „útnélküli" élet árnyoldalai.

A FIFA által összeállított öt legszebb válogatott gólja:

Névjegy:

Születési név: Diego Armando Maradona Születési idő és hely: 1960. október 30., Lanús
Nemzetiség: argentin Válogatottság: 91 mérkőzés/34 gól Klubjai játékosként: Los Cebollitas, Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell's Old Boys Legjobb eredményei: világbajnok (1986), vb-2. (1990); U20-as világbajnok (1979); Copa América-3. (1989); UEFA-kupa-győztes (1989); 2x olasz bajnok (1987, 1990), Olasz Kupa-győztes (1987), olasz Szuperkupa-győztes (1990); spanyol Király-kupa-győztes (1983), spanyol Szuperkupa-győztes (1983); argentin Metrpolitano-győztes (1981)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!