Borrell: Első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselő így várná el az "energetikai köldökzsinórt" Oroszország és a blokk között
Borrell: Első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 10.
„Első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést azért, hogy csökkenjen a gázfogyasztás, és az EU ne finanszírozza tovább az Ukrajna elleni háborút” – fogalmazott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban.

Európának a NATO–t kiegészítő, önálló védelemmel kell rendelkeznie a biztonság növelése és szavatolása érdekében – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Az Európa biztonsági helyzetről Kaja Kallas észt miniszterelnök részvételével folytatott EP-vitában Borrell úgy fogalmazott:

noha nem szeretjük a háborút, gondolnunk kell arra, hogy mások annak megindításán gondolkodhatnak”.

Hangsúlyozta, az uniónak olyan kapacitásokkal rendelkeznie, amelyek növelik az európai védelmet az EU-szerződésekben rögzített kötelezettség szellemében. Közölte: az Európai Uniónak késznek kell lennie arra, hogy megfizesse saját, Oroszországgal szemben bevezetett szankciós intézkedéseinek az árát. Véleménye szerint a másik alternatíva a háború.

Hangoztatta: Ukrajna megtámadásával és Kijev bombázásával új korszak kezdődött. Európának azonnali válaszokat kell találnia a megváltozott helyzetre. Szavai szerint az uniónak egyebek mellett

el kell vágnia azt az energetikai köldökzsinórt, amellyel Oroszországhoz van láncolva.

Azt mondta: első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést azért, hogy csökkenjen a gázfogyasztás, és az EU ne finanszírozza tovább az Ukrajna elleni háborút. Kijelentette továbbá: fel kell lépni a dezinformációval szemben. Európának hallatnia kell a hangját annak érdekében, hogy mindenki megtudja, mi történik Ukrajnában.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!