Befogadóállomás épül Norvégiában Hvaldimirnek, az orosz „kémdelfinnek”
Befogadóállomás épül Norvégiában Hvaldimirnek, az orosz „kémdelfinnek”

Forrás:Youtube/BBC News

2022. 11. 07.
A fehér delfin 2019-ben tűnt fel a norvég partoknál, „Szentpétervár eszköze” feliratú hámmal a teste körül, melyre kamerát is fel lehetett csatlakoztatni. A helyi lakosok gyorsan megkedvelték a megszelídített állatot, és már befogadóállomás is épül számára az országban.

Hvaldimir szereti az emberek társaságát, hiszen még Oroszországban megszelídítették, és megszokta a közelségüket, viszont a természetben nem képes önállóan a túlélésre. A delfin előszeretettel a halászok hálóinál tartózkodik, hogy megegye azokat a halakat, melyek a hálókba akadnak, de ez veszélyt jelent a számára.

Egy brit vállalkozó elkezdett pénzt gyűjteni azért, hogy a norvég partoknál megépülhessen a világ első nyíltvízi menedékhelye olyan bálnák számára, melyek fogságban nevelkedtek. A menedék közelében állatorvosi laboratóriumot és az állatokkal foglalkozó szakemberek számára szállást is létesítenek majd.

„Folyamatosan figyelnünk kell Hvaldimirt, hogy ne okozzon kellemetlenséget a lazacfarmokon, melyeknek a közelében előszeretettel tartózkodik. A korábbi feladatai közé tartozhatott a hajók és propellerek közelében való tartózkodás, ezért például kötelet tud tekerni a propeller köré. Ezek a dolgok lehet, hogy aranyosak, de a lazacfarmok dolgozói számára nagyon frusztrálók” - mondta Adam Thorpe, aki a pénzgyűjtést megszervezte a menedék létrehozásához.

(Guardian / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!