te is a támogatónk! " />
Barna Group: a tinédzserek pozitívan viszonyulnak Jézushoz, de a Bibliát akkor olvassák, ha a környezetük is erre inspirálja őket
Barna Group: a tinédzserek pozitívan viszonyulnak Jézushoz, de a Bibliát akkor olvassák, ha a környezetük is erre inspirálja őket

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 07.
A Barna Group vallásszociológiai kutatásokat készítő amerikai szervezet több másik keresztény szervezettel együtt 26 országban közel 25 ezer tinédzsert kérdezett hitről, Jézusról és a Bibliáról.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

A felmérésből kiderül, hogy a 13 és 17 év közötti korosztály általánosságban véve pozitívan viszonyul Jézushoz. A tinik majdnem fele úgy véli, hogy Jézus reményt ad az embereknek és törődik velük, és több mint 30 százalékuk szerint megbízható, bőkezű és valódi változásokat tud létrehozni a mai világban is.

Az amerikai, kanadai, brazil és spanyol tinédzserek szerint leginkább az jellemzi Jézust, hogy megbocsátja a bűnöket, míg az orosz és indiai válaszadók leginkább az együttérzését és irgalmát emelték ki fő tulajdonságaként.

A francia, lengyel és német tinik számára Jézus tanításai voltak a legfontosabbak, viszont összességében a fiataloknak mindössze a 23 százaléka mondta azt, hogy hisz abban, hogy a Megváltóval személyes kapcsolata is lehet.

A tinédzserek a Bibliáról is pozitív véleménnyel vannak, de csak 60 százalékuk hiszi azt, hogy valóban Isten igéje, ami inspirált, és némelyek szerint hibák is találhatók benne. A kutatás egyik érdekessége, hogy a magukat nem kereszténynek, hanem más vallásúnak valló fiataloknak is közel a 30 százaléka úgy vélekedik a Bibliáról, hogy szent, Isten által inspirált, jó, fontos és igaz, megbízható forrás.

A saját elmondásuk szerint Bibliát olvasó tinik számára fontos a közösség is, több mint a felük esetében a szülei vagy gondviselője, pásztora vagy más egyházi szolgáló is hatással van arra, hogy olvassák-e a Szentírást. Ugyanakkor a Bibliát egyáltalán nem olvasó fiatalok negyede arról számolt be, hogy senki a környezetében nem inspirálja őt arra, hogy olvassa az igét.

Emellett a legtöbben azt mondták, hogy leginkább az időhiány akadályozza meg őket abban, hogy a Szentírást olvassák, de az amerikaiak, egyiptomiak, indiaiak, indonézek és ausztrálok is arról számoltak be, hogy nagyon könnyen elvonja valami más a figyelmüket az olvasásról.

A felmérés szerint a Bibliát rendszeresen olvasó tinédzserek számára fontosabb, hogy pozitív hatással legyenek a környezetükre, hogy segítsenek azokon, akiknek erre szükségük van és az igazságszolgáltatást elősegítsék, mint a többi fiatal esetében.

A 26 országban megkérdezett tinik esetében viszont jelentősen eltér az, hogy mit tartanak a világban a jelenlegi legsúlyosabb problémának, és hány ilyen ügyről gondolják azt, hogy lényeges.

Az amerikai fiatalok szerint csak a faji igazságtalanság probléma, a kanadai, francia, brit és indiai tinédzserek szerint viszont legalább két súlyos probléma is van, melyekből az egyik a globális klímaváltozás.

Az orosz, brazil, mexikói, dél-afrikai és nigériai tiniket három probléma is foglalkoztatja, és a legaggasztóbbnak a mélyszegénységet tartják. A legtöbb gond az egyiptomi és kenyai fiatalok nyomja le, és a hét probléma közül a munkanélküliséget tartották a legsúlyosabbnak.

Az indonéz fiatalok szerint a politikai korrupció, az ausztrál és új-zélandiak szerint pedig a mentális egészséggel kapcsolatos problémák jelentik a legnagyobb kihívást.

(Barna.com / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!