Az orosz külügy elmondta a Heteknek, milyen esetben készek bevetni az atomfegyvert
Valóságos a Nyugattal való közvetlen összecsapás veszélye
Az orosz külügy elmondta a Heteknek, milyen esetben készek bevetni az atomfegyvert

Ivan Nyecsajev, orosz külügyi szóvivő( Forrás: Hetek)

2022. 08. 19.
A Hetek lehetőséget kapott, hogy kérdezzen az Orosz Külügyminisztérium online sajtótájékoztatóján. Az elmúlt napok feszült nyilatkozatait követően arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen esetben fajulhat odáig a Nyugat és Oroszország konfliktusa, hogy nukleáris fegyvereket is alkalmazzanak.

Oroszország amerikai nagykövetsége a napokban kijelentette, hogy fennáll az esélye a kiszámíthatatlan eszkalációnak és egy közvetlen katonai összecsapásnak Oroszország és az Egyesült Államok között. Az Orosz Külügyminisztérium csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Reuters, az ABC News és a CGTN újságírói mellett a Hetek külpolitikai rovatvezetőjének is volt lehetősége kérdést feltenni az ügyben a helyettes szóvivőnek, Ivan Nyecsajevnek.

A nukleáris fegyverek bevetésének esélyével kapcsolatos választ a Reuters, a TASS és az Associated Press is hamar vezető hírként hozta.

"Oroszország még soha nem vetett be ilyen súlyú fegyvereket, főleg nem atomfegyvert" - szögezte le válaszában az orosz külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy az orosz-ukrán konfliktusba az amerikaiak és szövetségeseik is bevonódtak azzal, hogy felfegyverezték a "kijevi rezsimet", és

ez is mutatja, mennyire valóságos a Nyugattal való összecsapás lehetősége.

Nyecsajev emlékeztetett, hogy Oroszország a hidegháború során is felelősen jártak el , hogy tekintettel a nemzetközi biztonságra nem vetettek be nukleáris fegyvereket. "Sajnos ma az Egyesült Államokat, Nagy Britanniát és az Európai Uniót vezető

liberális-globalista körök beszélnek arról, hogy enyhítenének a nukleáris fegyverek alkalmazhatóságának korlátain."

A szóvivő hangsúlyozta, Oroszország tartja magát ahhoz az elvhez, hogy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ezért azt soha nem is szabadna azt kirobbantani. Válaszában emlékeztetett arra is, hogy az orosz fegyveres erők modern, precíziós fegyverei teljesen alkalmasak arra, hogy megvalósítsák velük Putyin célkitűzéseit.

"Az Egyesült Államokkal és a NATO-val való közvetlen összecsapás nem áll érdekünkben"

- emelte ki Nyecsajev, emlékeztetve arra, hogy az orosz katonai doktrína abban az esetben engedi a nukleáris fegyverek használatát, hogyha tömegpusztító fegyver bevetésére reagálnak, vagy ha az állam léte veszélybe kerül.

"Nukleáris arzenál bevetése tehát csak támadásra adott válaszként lehetséges, önvédelmi intézkedésként, rendkívüli helyzetben" - tette hozzá. 

Válaszát azzal zárta, hogy bízik benne, hogy az Egyesült Államok és a NATO vezetői tisztában vannak azzal, hogy mik a következményei az "agresszív" oroszellenes retorikának és a nukleáris fegyverek bevethetőségéről való kijelentéseiknek.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!