"Az egész világ zsidó közössége hálás Magyarországnak" - Orbánnal tárgyalt a Zsidó Világkongresszus elnöke
Ronald S. Lauder a Rumbach-zsinagóga avatására érkezett Magyarországra
"Az egész világ zsidó közössége hálás Magyarországnak" - Orbánnal tárgyalt a Zsidó Világkongresszus elnöke

Forrás: MTI/Soós Lajos

2021. 06. 11.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökét, miután vendége részt vett a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga megnyitóján.

Ronald S. Lauder a felavató ceremónián kijelentette, hogy

a legtöbb állam félt kiállni a zsidó emberek mellett az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban a közelmúltban. Magyarország azon kevés állam egyike volt, amelynek volt ehhez bátorsága. ezért az egész világ zsidó közössége hálás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar külügy több ízben határozottan kiállt Izrael önvédelmi jogai mellett a Hamasz terrorszervezettel szemben a legutóbbi konfliktus kampcsán, melynek során több mint 4000 rakétát lőttek ki izraeli civilekre. A támadásokra az izraeli hadsereg válaszcsapásokat indított, melyet a főáramú média és számos politikus is agresszióként könyvelt el.

Megköszönte a kormánynak, főként Orbán Viktor miniszterelnöknek, amit a zsinagógáért tett, és felidézte, hogy nagyszülei az antiszemitizmus miatt hagyták el Budapestet. Ha nem tettek volna így, akkor ő ma talán nem élne - jegyezte meg.

Ronald S. Lauder közölte, hogy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga különleges neki és a családjának, mert itt házasodtak össze a nagyszülei.

A megbeszélésen, amelyen részt vett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is, Orbán Viktor és Ronald S. Lauder megállapították, hogy

a magyarországi zsidóság csakúgy, mint az elmúlt években, továbbra is mindenben számíthat a magyar kormány segítségére.

A WJC elnöke méltányolta a zsidó közösségnek juttatott kormányzati támogatást a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, valamint a hazai zsidóság életminőségét javító egészségügyi, szociális és kulturális beruházásokhoz, intézményfejlesztésekhez.

Lauder biztatónak nevezte Orbán Viktor közelmúltban tett látogatását Izraelben, és megköszönte Magyarország kormányának támogató kiállását a zsidó állam mellett a nemzetközi fórumokon.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott a Zsidó Világkongresszus elnökének.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!