Nem látják bizonyítottnak, hogy az AstraZeneca-oltásba halt volna bele az osztrák ápolónő
Ausztria még vasárnap bejelentette, hogy biztos, ami biztos felfüggeszti az oltást az érintett oltóanyaggal
Nem látják bizonyítottnak, hogy az AstraZeneca-oltásba halt volna bele az osztrák ápolónő

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 11.
Több európai országban is elkezdték vizsgálni az AstraZeneca-vakcinát, miután egy 49 éves osztrák ápolónő azt követően lett rosszul és halt meg, hogy azt megkapta. Ausztria még vasárnap bejelentette, hogy felfüggeszti az oltást az érintett oltóanyaggal, bár közvetlen összefüggést még nem találtak az oltás és a haláleset között. 

Ausztriában összesen két drámai eset volt, minkét személynél trombóembólia - azaz vérrögképződés alakult ki az oltást követően.

Az egyik ápolónő életét nem tudták megmenteni. 

Az Európai Gyógyszerügynökség komolyan elkezdte kivizsgálni az ügyet, de arra jutott, hogy

az osztrák esetek és az oxfordi vakcina között nincs összefüggés, a közvetlen kiváltó okra nincs bizonyíték. 

Az uniós hatóság közölte, hogy a vérrögképződéses esetek a beoltottak körében semmivel sem magasabbak, mint általánosságban a lakosság körében.

A beoltott 3 millió ember közül mindössze 22 esetben tapasztaltak ilyen jelenséget. 

Az oxfordi oltóanyagnak nincs ilyen jellegű mellékhatása a vizsgálati dokumentumok alapján, de további vizsgálatok folynak. A fejlesztők is hangsúlyozták, hogy rendkívül szigorú és részletes minőségellenőrzésen ment keresztül a vakcina, amely során

egyszer sem tapasztaltak ilyen jellegű utóhatást. 

Mindezek ellenére Ausztria mellett most Dánia is bejelentette, felfüggesztik az oltóanyagok beadását, miután több embernél is vérrögképződést figyeltek meg. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter ugyanakkor sietett leszögezni, hogy nem tudják, hogy az oltással ez bármennyire összefüggésben van-e.

Döntésük inkább elővigyázatosság. 

(Reuters/EMA/Krone.at)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!