Ausztria semleges akar maradni az orosz-ukrán konfliktusban 
Még csak nem is tervezi a NATO-hoz való csatlakozást
Ausztria semleges akar maradni az orosz-ukrán konfliktusban 

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 16.
A semlegesség továbbra is népszerű álláspont Ausztriában. Az alpesi ország éppen emiatt humanitárius segítséget, nem pedig halálos fegyvereket küldött Ukrajnába a háború kitörése óta, és a folyamatban lévő harcok ellenére nem tervezi, hogy csatlakozik a NATO-hoz.

Európa-szerte szűkült a geopolitikai semlegesség lehetősége azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Jóllehet Ausztria az Európai Unió tagja, nem tagja a NATO-nak, és nem is tervezi, hogy csatlakozzon a szervezethez. Ugyanakkor korábban már – különböző minőségekben – partnerként együttműködött a NATO-val, és ezáltal többé-kevésbé beágyazódott Európa biztonsági keretrendszerébe.

Egyes elemzők szerint Ausztria ebben az összefüggésben potyautasnak számít, aki egyszerűen a szerencsének köszönhetően túléli az eseményeket, miközben végig kívül marad a NATO-n.

Egyébként az osztrákok 80 százaléka támogatja a nyugati szövetségen való kívülmaradást, és a semlegesség gondolata továbbra is népszerű az ausztriai politikusok körében.

Karl Nehammer kancellár azt írta a Twitteren, hogy az osztrák semlegesség nem vita tárgya.

A balközép Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetője pedig azt mondta, hogy Bécs semlegessége nem alkuképes. A jobboldali Osztrák Szabadságpárt és a Zöld Párt ugyanezen a semlegespárti állásponton van.

(Aljazeera/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!