Amerikai NATO-nagykövet: állandóan változik az ukrán katonai igények listája
nehéz kiigazodniuk az ukránok katonai igényein
Amerikai NATO-nagykövet: állandóan változik az ukrán katonai igények listája

Twitter/Ambassador Julianne Smith

2022. 06. 15.
Az ukrán katonai kérések kuszaságát bírálta diplomatikus formában az amerikai NATO-nagykövet egy brüsszeli nemzetközi sajtóbeszélgetésen, amelyen a Hetek is részt vett. Julianne Smith szerint nem megalapozottak a kijevi bírálatok, miszerint a katonai szövetség nem biztosítja a megfelelő fegyvereket Ukrajna számára.

„Készen állnak-e a NATO tagországok arra, hogy a kijevi vezetés kérésének megfelelően nehézfegyvereket szállítsanak Ukrajnának?” – kérdeztük írásban a nagykövettől, aki a New York Times azonos tartalmú érdeklődésével együtt válaszolt.

Mint hangsúlyozta, a NATO, mint katonai szövetség nem nyújt segítséget Ukrajnának, az egyes tagországok viszont mindent megtettek az elmúlt hónapokban ennek érdekében. 

Julianne Smith reagált az ukrán bírálatokra is, miszerint nem kapják meg a szükséges fegyvereket a szövetségesek részéről.

„Számtalanszor találkoztunk az ukrán tárgyalófelekkel, a külügyminiszterrel, a védelmi miniszterrel vagy Zelenszkij elnökkel videókonferencia formájában.

Szinte naponta elmondják nekünk, hogy szerintük mire van szükségük. Ez egy állandóan változó lista.

Nagyon más igényeket közöltek a konfliktus elején, mint amelyekről most beszélünk” – mondta a nagykövet, aki példákat is említett arra, miért

nehéz kiigazodni az ukránok katonai igényein.

„Kezdetben elsősorban a légvédelemre összpontosítottunk. Majd a tárgyalások áttértek a lőszerszállításra. Voltak pillanatok, amikor a partvédelmet nevezték a legfontosabbnak. Most éppen nehéztüzérséget kérnek tőlünk és páncélozott járműveket. A lista többször is megváltozott.

Igyekszünk folyamatosan értékelni azt, melyek a valós szükségek”

– magyarázta a nagykövet, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amit emberileg meg lehet tenni, azt a NATO-szövetségesek igyekeznek az Egyesült Államok által vezetett kontakt csoporton keresztül biztosítani Ukrajna számára:

„A legutóbbi események és konfliktus képlékeny jellege fényében szerintem a NATO tagállamok meglehetősen gyorsan és készségesen reagáltak, és erre a jövőben is készen állnak” – mondta Julianne Smith.

A konfliktus lehetséges lezárásáról az amerikai nagykövet kijelentette, hogy ebben szabad kezet adnak Zelenszkij elnöknek.

„Neki kell eldöntenie, mikor áll készen arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. Neki kell meghoznia a döntést arról, hogyan akar továbblépni. Várjuk az ezzel kapcsolatos útmutatását, és annak kifejezését, hogy készen áll a tárgyalásokra.”

Julianne Smith ugyanakkor a La Repubblica olasz lap kérdésre elmondta, hogy Washington támogat minden olyan kezdeményezést, ami a békére irányul, így a legutóbbi olasz béketervet is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!