Áldozatot mutatott be és az istenek segítségét kérte Szombathely polgármestere
Fehér tógában, a császári hatalmat jelképező bíbor díszítéssel
Áldozatot mutatott be és az istenek segítségét kérte Szombathely polgármestere

Fotó: Facebook / Dr. Nemény András

2022. 08. 26.
Nemény András pogány szertartással nyitotta meg a XXI. Savaria Történelmi Karnevált, miközben egy fehér kendővel takarta a fejét.

Szombathely polgármestere csütörtök este áldozatot mutatott be és az istenek segítségét kérte. "Az istenek kegyesen voltak Savaria népéhez, ezért a Savaria Történelmi Karnevált megnyitottam" - írta Nemény a Facebookon. 

A Nyugat.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy míg korábban a karnevál lángját gyújtották meg, most egy eddig ismeretlen szertartást mutattak be, aminek leírását római kori cserépleleteken találtak meg.

A beszámoló szerint a szertartást megelőzően a színpad előtti elkerített területre „bevonultak a Savaria Légió katonái, majd a 4. századi palotaőrség”. Ezt követően érkeztek a beöltözött városvezetők, élükön a polgármesterrel:

fehér tógában, a császári hatalmat jelképező bíbor díszítéssel.

Rövid beszéd után a „főpap” közreműködésével bemutatták a szertartást, aminek lényege, hogy

a „főpap” már korábban kikérte az istenek véleményét arról, hogy jó-e ez az időpont a karneválra. Az istenek igent mondtak, az elöljáró áldozatot mutatott be, az istenek elfogadták az áldozatot, és így az elöljáró (Nemény András) megnyitotta a karnevált.

Szombathelyen található egyébként az világ egyik legjelentősebb Ízisz-temploma, az Iseum. A szombathelypont.hu szerint a hatalmas szentélyegyüttes a világon ma ismert, részben vagy egészben feltárt római kori Isis-templom közül a harmadik legnagyobb - méreteit tekintve csak az alexandriai és a Róma városi főtemplomok voltak nagyobbak nála.

(Hetek / Nyugat.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!