Akkora a bűz a Mount Everesten, hogy mostantól a hegymászóknak magukkal kell cipelni az ürüléküket
„A hegyeink elkezdtek bűzleni” - közölte az önkormányzat vezetője
Akkora a bűz a Mount Everesten, hogy mostantól a hegymászóknak magukkal kell cipelni az ürüléküket

Forrás: Shutterstock/Vixit

2024. 02. 09.
Mostantól fogva minden hegymászónak, aki a Mount Everestet szeretné maga alá gyűrni, magának kell összeszednie és visszavinnie az alaptáborba az ürülékét.

Ezt a helyi hatóságok közölték. Mingma Sherpa, Pasang Lhamu vidéki önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott, hogy

„A hegyeink elkezdtek bűzleni.”

„Panaszokat kapunk, hogy emberi széklet látható a sziklákon, és több hegymászó is megbetegedett. Ez elfogadhatatlan, és rontja az imázsunkat” - tette hozzá Mingma.

Az Everest régió nagy részét lefedő önkormányzat az új szabályt egy szélesebb körű intézkedéscsomag részeként vezette be, amire többek között ízért is lett nagy szükség, mert a szélsőséges hőmérséklet miatt az Everesten hagyott ürülék nem bomlik le teljesen.

Ahhoz pedig, hogy a problémát sikerüljön megóvni a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet és a közeli Lhotse hegyet a bűztől, az ezeket megcélzó hegymászóknak az alaptáborban ehhez külön zacskókat kell vásárolniuk, amelyeket „visszatérésükkor ellenőrizni fognak”.

(BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!