A NOB elismeréssel értékelte a pekingi téli olimpiai játékok előkészületeit
A NOB elismeréssel értékelte a pekingi téli olimpiai játékok előkészületeit

Fotó: China Media Group

Nemrégiben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kínai újságíróknak adott interjújában kijelentette, hogy a NOB teljes mértékben elégedett a 2022-es téli olimpiai játékok előkészületeinek munkálataival. (x)

„A tervek szerint mához egy évre kerül sor a pekingi téli olimpiai játékok megrendezésére. Az ehhez kapcsolódó sportlétesítmények már készen vannak, a műszaki munkálatok folyamatosan zajlanak. Jelenleg Kínában szigorú járványmegelőzési intézkedések vannak érvényben. Ezt a magunk részéről üdvözöljük és támogatjuk. Úgy véljük, ha világszerte szigorú intézkedéseket foganatosítanak, akkor jelentősen csökkenthetők lesznek a vírusos esetek. Kína intézkedéseinek köszönhetően még optimistábban nézünk a téli olimpiai játékok sikeres megrendezése elé” – nyilatkozott Bach.

„Bár még egy év hátra van a sportesemény megrendezéséig, már valamennyi stadion készen áll. Ez a téli olimpia sikeres előkészületének legfontosabb bizonyítéka. Azt még érdemes megemlíteni, hogy minden egyes stadion jellegzetes kínai építészeti alkotásnak tekinthető, a legjobb feltételeket teremtve a világ sportolóinak”- tette hozzá az elnök. 

A téli olimpia 8 stadionjának építkezési munkálatai már 2020 végére teljes mértékben befejeződtek. Az érintett nyolc létesítmény a következő: a Nemzeti Gyorskorcsolya Csarnok, a Nemzeti Úszóközpont, a Nemzeti Stadion, a Fővárosi Stadion, a Wukesong Stadion, a Shougang Síugró Pálya, a Nemzeti Hegység Síközpont, és a Nemzeti Hókerékpár Központ. Az első hat létesítmény Peking belvárosában fekszik, a további két stadion a külvárosi Yanqing kerületben épült fel.

olimpia
Fotó: China Media Group

Mindezzel párhuzamosan tavaly április óta a téli olimpiai játékok szervezőbizottsága létrehozott egy munkacsoportot, amely a három téli olimpiai falu működtetésével foglalkozik. 2020 végéig a munkacsoportok már alapvetően teljesítették a stadionok működtetésére vonatkozó tervek kidolgozását, a külföldi sportdelegációk vezetőinek szánt kézikönyvek szerkesztését, valamint a paralimpiai játékok falujánál fekvő infrastrukturális létesítmények módosításáról szóló tervet. A pekingi szervező bizottság további munkálataiban a vendéglátás kerül majd előtérbe. 

A járvány negatív hatásának ellenére a pekingi téli olimpiai játékok szervezőbizottságának sikerült 34 vállalattal, köztük tíz hivatalos olimpiai együttműködési partnerrel és tíz hivatalos olimpiai szponzorral szerződést kötnie. Piao Xuedong, a szervezőbizottság marketing osztályának vezetője azt nyilatkozta, hogy a járványhelyzetben a munkájuk zökkenőmentesen folyik. Mint elmondta: „Tavaly fokozatosan nyilvánosságra hoztuk az olimpiai szponzorok listáját. Ebből láthatjuk, hogy a járvány ellenére a vállalatok pozitívan viszonyulnak a téli olimpiai játékok támogatásához. Összességében elmondható, hogy a járvány nem volt nagy hatással az olimpiai piac fejlesztésére. A járványmegelőzés normalizálásának időszakában rendszeresen bővítjük marketing tevékenységünket.”

A terv szerint a 2022-es téli olimpiának Peking és a Hebei tartományi Zhangjiakou város ad majd otthont. A zhangjiakoui olimpiai stadionok többnyire Chongli megyében épülnek. Az utóbbi években egyre több vállalkozó és turista érdeklődését keltette fel Csongli. Érdemes megemlíteni, hogy 2014-től kezdve a helyi üdültetésben vállalkozóként vesz részt a malajziai Genting, a hongkongi Fulong és a Thaiwoo vállalat is. Az üdülőhely ad majd otthont a téli olimpiai játékok két versenyszámának is, a freestyle sízésnek és a snowboardnak. 

A programokhoz igazodóan a 2022-es téli olimpia előtt több tesztmérkőzést rendeznek Pekingben és Csongliban, ami fontos szerepet játszik a jég- és egyéb sportversenyek rendezésével kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtésében. Ám a járvány hatására az illetékesek kénytelenek voltak újabb szigorúbb szabályokat hozni a 2021. év első negyedévében tartandó tesztmérkőzésekkel kapcsolatban, igazodva a jelenlegi járványhelyzet jelentette kihívásokhoz. Ezzel kapcsolatban Bach úgy fogalmazott, a NOB elismerését fejezi ki a körülményeknek megfelelően szabályozott tesztmérkőzések programjával kapcsolatban, hiszen az olimpiai játékok számára a biztonság a legfontosabb. A NOB elnöke hozzátette, támogatják Kína intézkedéseit, hogy az érintettek még nagyobb bizalommal legyenek a szervezés iránt. 

Összeállította: An Xin

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!