„A láva mindent felemésztett, ami az útjába került” - ötven éve nyugvó vulkán tört ki a Kanári-szigeteken
Ötezer ember kényszerült elhagyni otthonát La Palmában a Cumbre Vieja kitörése nyomán
„A láva mindent felemésztett, ami az útjába került” - ötven éve nyugvó vulkán tört ki a Kanári-szigeteken

Forrás: Youtube/Television Canaria

2021. 09. 20.
Ötven év nyugalom után ismét kitört a Cumbre Vieja vulkán a kanári szigeteki La Palmában. Több tucat otthont temetett maga alá a láva, és mintegy ötezer embert kellett evakuálni a területről. A kitörés vasárnap helyi idő szerint délután három körül kezdődött, azóta forró, vörös láva folyik lefelé a hegyoldalról a falvak felé.

A helyi polgármester szerint egy faluban legalább 20 házat pusztított el eddig a vasárnap óta hömpölygő lávafolyam. Hozzátette, mindent felemészt, ami az útjába kerül, így a lakosokat még jó ideig nem tudják visszaengedni házaikba.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök is La Palmába repült, hogy felügyelje a mentési munkálatokat. A hatóságok szoros megfigyelés alatt tartják a láva okozta tüzeket, munkájukat pedig a katonaság és a polgárőrség is segíti. 

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Négy falura, köztük El Pasóra és Los Llanos de Aridanéra adtak ki kötelező evakuálási parancsot és ideiglenes menedékhelyeket hoztak létre.

A Binter regionális légitársaság vasárnap négy járat törlésére kényszerült a vulkánkitörés miatt, de a spanyol polgári légiközlekedési hatóság hangsúlyozta, hogy a szigetek feletti légtér nyitva marad.

A La Palma sziget déli részén fekvő Cumbre Vieja utoljára 50 évvel ezelőtt tört ki.

Egy helyi idegenvezető, Jonas Perez szerint a kitörés hangja leginkább ahhoz volt hasonlítható, mint amikor 20 vadászgép egyszerre felszáll. 

La Palmában azóta fokozott készültség volt, hogy egy héten keresztül több mint 22 ezer rengést mértek a vulkán körül. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!