A Buckingham-palota valamiért ragaszkodik az elhunyt etióp herceg holttestéhez - többszöri kérésre se adták ki a rokonságnak
Alemajehu herceg gyerekkorában került a britek fogságába, miután 1868-ban apja seregét legyőzte Nagy-Britannia
A Buckingham-palota valamiért ragaszkodik az elhunyt etióp herceg holttestéhez - többszöri kérésre se adták ki a rokonságnak

Forrás: Wikipedia

2023. 05. 24.
A Buckingham-palota ismét elutasította egy Nagy-Britanniában meghalt etiópiai királyfi maradványainak visszaszolgáltatását a herceg rokonainak, a leszármazottak és Addisz-Abeba többszöri kérése ellenére sem - derült ki a BBC tudósításából.

Alemajehu herceg gyerekkorában került a brit hadsereg fogságába, miután a britek 1868-ban az akkori Abesszíniában legyőzték apját, II. Tevodrosz etióp császárt, aki a fogság helyett inkább az öngyilkosságot választotta.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A herceget és édesanyját, Tiruvorkot a hadsereg magával vitte, ám a császárné a tengeri úton meghalt.

Alemajehut Viktória királynő nagyra tartotta, és mikor a herceg 18 évesen tüdőgyulladásban meghalt, elrendelte, hogy a Windsori kastélyban található Szent György-kápolnában temessék el. Naplójában Viktória aggodalmának adott hangot, hogy a herceg nem találja a helyét az Egyesült Királyságban, ahol "úgy érzi, az emberek megbámulják a bőrszíne miatt".

A Buckingham-palota szóvivője hétfőn a sajtóval azt közölte, "nagyon valószínűtlen", hogy az exhumálás a sír mellett eltemetettek nyughelyének megzavarása nélkül sikeres lenne.

A tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő szintén a kápolnában van eltemetve.     A hazájában a bibliai Salamon király elszármazottjának tartott Alemajehu herceg emléke ma is eleven Etiópiában: 1924-es londoni látogatása során Hailé Szelasszié etióp császár emléktáblát helyezett el a herceg sírján, 2007-ben pedig Girma Volde-Dzsordzsisz akkori etióp elnök már felszólította II. Erzsébetet a maradványok hazaszállítására.

(MTI / Hetek)

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!