(18+) Vérszomjas azték istenekhez intézett imára buzdítja a diákokat Kalifornia – pert indítanak a szülők
Tezkatlipoka tiszteletére hajdanán brutális emberáldozatokat mutattak be hívei
(18+) Vérszomjas azték istenekhez intézett imára buzdítja a diákokat Kalifornia – pert indítanak a szülők

Illusztráció(Forrás: Wikipedia/Codex Magliabechiano)

2021. 10. 06.
Három kaliforniai szülő azért indít pert, mert az állami tanterv arra bátorítja a diákokat, hogy azték istenekhez imádkozzanak. Érvelésük szerint ez ellentétes mind az amerikai, mind pedig a kaliforniai alkotmánnyal. Holnap lesz az első bírósági meghallgatás az ügyben.

Az ügy még az év elején látott napvilágot, amikor Chris Rufo szakértő arról számolt be, hogy az állami tanterv magában foglal egy igencsak érdekes tananyagot is. A tantervben ugyanis olyan ajánlott (ima)énekek szerepelnek, melyek az egyik ősi istenséget, Tezkatlipokát hívják segítségül.

Kicsoda az a Tezkatlipoka?

Az aztékok mitológiájában két Tezkatlipoka is szerepel: egy vörös és egy fekete. Mindkettőt Tezkatlipoka a legelső "istenpár" gyermekének tartották.

A legenda szerint Vörös Tezkatlipoka volt az elsőszülött, aki onnan kapta nevét, hogy születésekor egészen vörös színű volt. Az azték hiedelem szerint azonban a Fekete Tezkatlipoka volt a legnagyobb és leggonoszabb istenség az egész azték hitvilágban. Teljesen fekete volt, amikor a világra jött. A mitológia szerint ő birtokolta a legfőbb hatalmat: mindent tudott, és képességei meghaladták három testvérének az adottságait, mivel a Fekete Tezkatlipoka minden létező középpontjában született.

Tezkatlipoka tiszteletére hajdanán emberáldozatokat mutattak be.

A Tezkatlipokát megszemélyesítő áldozat a szívét – aki általában egyszerű hadifogoly volt – egy obszidián késsel távolították el,

majd mutatták be áldozatként egy rituálé keretein belül.

sértő és alkotmányellenes a mintatanterv

A peres eljárás során a szülőket a The Thomas More Society képviseli majd, amely szervezet a tananyagot a bírósági dokumentumok tanúsága szerint „egyértelműen alkotmányellenesnek” minősítette.

„Ügyfeleink nem ellenzik, hogy a diákok megismerjék a különböző kultúrákat és vallásokat, ideértve az aztékok kultuszokat is. Ugyanakkor a Kaliforniai Állami Oktatási Tanács által jóváhagyott Etnikai Tanulmányok Mintatanterve ezen messze túlmutat, amikor arra utasítja a diákokat, hogy azték istenségekhez imádkozzanak.

Az Etnikai Tanulmányok Mintatantervének ez a része nemcsak hogy sértő, de nyilvánvalóan alkotmányellenes is”

– nyilatkozta a szervezet egyik képviselője, Paul Jonna.

„Az aztékok rendszeresen hajtottak végre hátborzongató rémtetteket pusztán azzal a céllal, hogy megbékítsék és lecsendesítsék azokat a lényeket, akikhez a tantervben szereplő imák szólnak”

– tette hozzá Joanna.

„Ügyfeleinknek mind vallási, mind polgári jogi fenntartásaik vannak az említett azték imával szemben. Nem akarják, hogy gyermekeik ezt énekeljék, sem azt, hogy erre kérjék vagy kényszerítsék őket, vagy hogy kiközösítsék őket amiatt, hogy nem éneklik el.”

Mint fogalmazott a szakértő, „a kaliforniai és az amerikai alkotmány is tiltja az imádkozást az állami iskolákban”.

Az Etnikai Tanulmányok Mintatantervét egyébként még idén hagyták jóvá a Kaliforniában működő valamennyi állami iskolában folyó oktatásra vonatkozóan. Deklarált célja, hogy bevezesse a diákokat az ázsiai, a fekete, a latinó és az indián történelembe.

A kegyetlen azték rituálékról korábban megjelent cikkünket itt olvashatja el.

(Daily Wire/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!