17 éve halott apja bűnei miatt emeltek vádat a Hillsong vezetője ellen
Az ausztrál rendőrség szerint Brian Houston visszatartott bizonyítékokat, a pásztor határozottan cáfol
17 éve halott apja bűnei miatt emeltek vádat a Hillsong vezetője ellen

Forrás: Youtube/Hillsong Church

2021. 09. 21.
Brain Houston, a világszerte ismert Hillsong keresztény felekezet-hálózat vezetője lemondott valamennyi egyházi testületben betöltött tisztségéről, miután az ausztrál hatóságok vádat emeltek ellene amiatt, hogy állítólag szándékosan eltitkolta apja szexuális bűncselekményeit. Houston határozottan tagadta a vádakat.

A 2004-ben, 82 éves korában elhunyt Frank Houston a hatvanas és a hetvenes években pünkösdi pásztorként

több kiskorú fiú ellen követett el szexuális zaklatást.

A bűncselekményekre még 1999-ben fény derült, miután az egyik, akkor már családos áldozat édesanyja megkereste a pünkösdi gyülekezetet. 

Brian Houston, aki ekkor az ausztráliai pünkösdi egyház elnöki posztját is betöltötte, vizsgálatot indított és amikor bebizonyosodtak az apja elleni vádak, azonnal felmentette Frank Houstont a pásztori tisztségből és nyugdíjaztatta. A volt pásztor kártérítést is fizetett az áldozatoknak.

Az ügy közel két évtizeddel később váratlan fordulatot vett, miután az ausztrál rendőrség 2019-ben vizsgálatot kezdett Brian Houston ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy már korábban is tudott apja tetteiről, de visszatartotta bizonyítékokat. A most 67 éves Houston

határozottan tagadja a vádakat, és ártatlannak vallja magát.

Mint elmondta, csak 45 évesen szerzett tudomást apja zaklatási ügyeiről, és azóta vállalja az ezekkel kapcsolatos nyilvánosságot, továbbá minden lépést megtett a felelősségre vonás és az áldozatok iránti jóvátétel érdekében.

Bár közeli családtagként nem kellett volna apja ellen vallania, de most mint volt pünkösdi egyházvezetőt vádolják, ezzel megkerülve azt, hogy ne hivatkozhasson jogos elfogultságra. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberben erkölcsi okokból menesztették a megagyülekezet New York-i pásztorát, Carl Lentzet. A volt Hillsong pásztor később Instagram oldalán elárulta, a menesztés oka hűtlenség volt, és teljesen jogosnak tartja a gyülekezet döntését, hisz pásztorként példamutató életet kellett volna élnie.

Idén augusztusban jelent meg a BBC Hillsong-dokumentumfilmje is, melyben azt próbálják meg bemutatni, hogyan vált a kis ausztrál helyi gyülekezet nemzetközileg elismert megafelekezetté. Nem sokkal később a Hillsong közleményt adott ki, melyben kijelentik, hogy a BBC a kezdetektől fogva  tudatosan "félreértelmezte" őket, és a felvételeket a kontextusból kiragadva állították össze, azokból teljesen új történeteket kreálva.

A Hillsong vezetője elleni vizsgálat hátteréről a pénteken megjelenő Hetekben részletesen is olvashatnak.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!