14 ezer tokajit eladni Kínában? Másodperces feladat
14 ezer tokajit eladni Kínában? Másodperces feladat

Viya (bal oldalon), a Taobao online értékesítője és Chen Weihong (jobb oldalon), a CMG műsorvezetője mutatja be a tokaji bort az élő adásban(Forrás: China Media Group)

Egy átlag borkereskedő általában hónapok alatt értékesít 14 ezer palack bort, február 8-án este azonban a Kínában közismert Taobao webáruház felületein több mint hétezer dupla palackozott tokaji bor fogyott el egy másodpercen belül, kedvezményes áron. (x)

Három nappal a kínaiak legfontosabb éves ünnepe, a tavaszünnep előtt, a China Media Group (CMG) és Viya, aki a Taobao webáruház online értékesítési üzemeltetője, közösen rendezték meg a „Közép- és kelet-európai áruk fesztiválja” élőben közvetített online vásárlási eseményt. A rendezvényen 25 fajta, Közép- és Kelet-Európa hat országából származó és kínai helyi speciális termék került értékesítésre, köztük magyar tokaji szamorodni és aszú, bolgár rózsából készült bőrápolási termékek, lengyel élelmiszer- és bőrápolási termékek. Az élő közvetítés három és fél órán át tartott, és az online megtekintések száma elérte a 19 milliót, az értékesítési összeg meghaladta a 37 millió jüant, vagyis mintegy 4,75 millió eurót. Közülük az egy másodperc alatt elfogyott tokaji borok értéke elérte a 230 000 eurót.

Kína
Magyarország pekingi nagykövetségének tisztviselői részt vettek az élő közvetítésben    Fotó: China Media Group

Nagy Pétert, Magyarország pekingi nagykövetségének külgazdasági beosztott diplomatáját és Breuer-Zehevi Ádámot, a nagykövetség kulturális és oktatási beosztott diplomatát is meghívták az élő adásba, hogy népszerűsítsék a magyar tokajit a kínai netezők előtt. A kínai borszeretőknek arra is invitálták, hogy látogassanak el Magyarország borvidékeire a járvány visszaszorítása után, és személyesen tapasztalják meg a magyar borkultúrát.

Az e-kereskedelem gyors növekedésével az élő közvetítéses értékesítés új modellé vált a fogyasztói piacon. A kínai vevők számára divatos, hogy élő műsorban megtekinteni részletes termékbemutatásokat, ugyanakkor kedvezményes áron rendelni. A hagyományos tavaszünnep közeledtével a „Taobao eladási királynője” néven ismert Viya, aki egyszer 267 millió jüanos (kb. 34 millió eurós) rekordot döntött az egyik élő közvetítési értékesítésében, a CMG-nek adott interjújában elmondta, hogy néhány közép- és kelet-európai országból származó különleges termék nagy lehetőségeket rejt magában a holdújév idején. „Ebben az élő adásban a magyar borok elfogytak, amint a polcokra kerültek. A tavaszünnepek alatt elmaradhatatlan a borozás a családi összejöveteleken. A megfelelő termék kiválasztása és a megfelelő időben történő ajánlása extra pontokat ad annak” - fejtette ki Viya.

Kína
Nagy Péter (bal oldalon), Magyarország pekingi nagykövetségének külgazdasági beosztott diplomatája és Breuer-Zehevi Ádám (jobb oldalon), a nagykövetség kulturális és oktatási beosztott diplomatája              Forrás: China Media Group

Az elmúlt években a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködési mechanizmus folyamatos elmélyülésével az érintett országok egyre több jó minőségű és olcsó különlegességei  fokozatosan léptek be a kínaiak életébe. A Kereskedelmi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a Kína és 17 közép- és kelet-európai ország közötti kereskedelem értéke meghaladta a százmilliárd dollárt. Ugyanakkor, a tömegáruval összehasonlítva, Viya úgy véli, hogy a közép- és kelet-európai országok termékei kevésbé előnyösek a termelési mennyiség szempontjából, és eddig nem annyira ismertek Kínában. Tapasztalatai szerint mielőtt az áruk a polcokra kerülnének, először maguknak kell felhasználniuk, kipróbálniuk őket, majd használat után megosztaniuk tapasztalataikat az interneten, ezáltal felkeltve a vásárlási vágyat. „Korábban nem értesültem a tokaji borról, de a csapatomban egyik kollégám néha vásárolt. Amikor az élő közvetítésre kiválasztottuk a terméket, arra is gondolkodtunk, hogy talán túl szűk kört vonzana. Ugyanúgy elfogadják  majd ezt a fogyasztóink, mint a vörösbort és a pezsgőt? De miután kipróbáltuk, nagyon bíztunk benne.” – mondta a neves webelőadónő.

A nemzetközi gyártók számára az online értékesítés lett a kulcs a kínai piac kapujának megnyitására. Különösen, mivel az országban alkalmazott szigorú járványmegelőzési intézkedések tovább erősítették a kiskereskedelmi áruk online értékesítését. A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint Kínában a fogyasztási cikkek teljes kiskereskedelmi értékesítése 2020-ban 3,9 százalékkal csökkent az előző évhez képest, de az online kiskereskedelmi értékesítés pozitív, 10,9 százalékos növekedést ért el.

Arra vonatkozóan, hogy optimista-e a tokaji borok jövőbeli kínai piacát illetően, Viya így felelt: „Ez biztos. Az élő közvetítés végéig számtalan üzenet érkezett a tokaji bor vásárlására vonatkozóan.” Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az élő közvetítésben való részvétel célja nem csupán az értékesítés. Amellett, hogy a kínai fogyasztók az élő közvetítésen keresztül tájékozódhatnak a közép- és kelet-európai országok kultúrájáról, azt is reméli, hogy külföldi országok is megismerhetik a kínai e-kereskedelem fejlődését.

Van egy régi kínai mondás, miszerint az aromás bor nem fél a fogyasztók távollététől. A hódító terméknek nem kell amiatt aggódni, hogy nem ismerik. De a modern kereskedelem már nem így működik, ha nincs kiváló marketing és hatékony reklámozási módszer, akkor bármennyire is jó a bor, hírnevének ismeretlensége okozhatja vesztét. Kína növekvő belföldi kereslete, a fogyasztók termékminőséggel szembeni követelményeinek folyamatos javulása, valamint az iteratív és korszerűsített kiskereskedelmi modellek megmutatják a világnak a kínai belföldi piac hatalmas potenciálját. 

Hao Yue, Qin Liang riporter

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!