10 dolog, ami Trump újraválasztását jelzi előre
Tom Del Beccaro, a Fox News elemzője összegyűjtötte, mi minden mond ellent a biztos demokrata győzelmet hirdetőknek
10 dolog, ami Trump újraválasztását jelzi előre

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 22.
Ahogy 2016-ban, úgy a főáramú média most is biztosra veszi a demokrata jelölt győzelmét. Pedig számos jel mutat arra, hogy Donald Trumpot november 3-án újraválasztják – állítja a Fox News elemzője, Tom Del Beccaro, aki összegyűjtötte a 10 legfontosabb érvet:

1.    A pennsylvaniai választói regisztráció

2016-ban Pennsylvania 20 elektori helye kulcsfontosságú volt Donad Trump győzelméhez, aki mindössze 44 ezer szavazattal kapott többet Hillary Clintonnál a közel 6 millió voksból. Trumpnak úgy sikerült győzni, hogy a demokratáknak 900 ezerrel több regisztrált szavazójuk volt, mint a republikánusoknak. Most ez a különbség 200 ezerrel kisebb, ami a republikánusok aktivitását jelzi a billegő államban.

2.    Floridában ugyanez a helyzet

2008-ban Floridában Obamának még 700 ezerrel több regisztrált demokrata szavazó mellett sikerült 236 ezer szavazat többséggel megnyernie az államot John McCainel szemben. 2012-re ez az aránypár jelentősen csökkent (558 ezer / 74 ezer), 2016-ra pedig meg is fordult: 327 ezerrel több demokrata regisztrált szavazó mellett már Trump nyerte Floridát 112 ezer szavazattal. És mi a helyzet 2020-ban? A demokrata regisztrál szavazók száma történelmi mélységbe csökkent Floridában: az előnyük már csak 134 ezer fő, ami az elmúlt három választás tendenciáit figyelembe véve nagyon ígéretes Trump számára.

3.    Latino szavazók Trump mellett

A négy évvel ezelőttinél jóval több spanyol ajkú szavazhat Trumpra. Floridában, ahol legnagyobb arányban élnek latinók, 50-46 arányban vezet közöttük Trump. 2016-ban Hillary Clinton kapott több szavazatott közöttük, 62-35 arányban. Ez 15 százalékos átrendeződést jelent az elnök számára, ami azt jelenti, hogy minden idők legnagyobb támogatottságát érheti el a republikánus jelöltek közük a spanyol ajkúak körében.

4.    Afro-amerikaiak Trump mellett

A médiából nem így tűnhet, de a feketék körében Trump népszerűbb, mint 2016-ban, amikor az afroamerikaiak körében 8 százalékot ért el. Most többre számíthat, ami például Michiganben döntő jelentőségű lehet.

5.    Biden adót emelne

Biden az amerikai történelem legnagyobb adóemelését ígéri, miközben az elmúlt évtizedekben szinte kivétel nélkül az adócsökkentést ígérő jelölt győzött az adóemelést ígérő ellenfelével szemben. Carter és Mondale veszített Ronald Reagan ellen. Dukakis veszített az idősebb George Bush-sal szemben. Miután Bush nem tudta tartani az adócsökkentési ígéretét, nem választották újra. Fia, George W. Bush viszont legyőzte Al Gore-t és John Kerryt. Obama 2008-ban adócsökkentést ígért, és győzött John McCainnel szemben, aki nem tett ilyen ígéretet. Trump legyőzte Hillary Clintont. Az amerikai választók nem szeretik az adóemelést ígérő jelölteket, ami az elnöknek kedvez.

6.    Számít a lelkesedés

A Pew Research felmérése szerint Biden szavazói közül csak 46 százalék mondta azt, hogy erőteljesen támogatja a jelöltjét, míg Trump táborában ez az arány 66 százalék. A 20 pontos előny még nagyobb, mint 2016-ban, amikor 13 százalék volt Trump előnye ezen a téren.

7.    A korai szavazás több billegő államban

Országosan a korai szavazók 55 százaléka Bident támogatja, így a levélben és előzetesen leadott szavazatok magas aránya (már több mint 32 millió) a demokrata jelöltnek tűnik kedvezőnek. A csatatérállamokban (ahol van ilyen lehetőség) azonban kiegyenlítettebb az arány: Michiganben döntetlen, Ohióban 2% Biden előnye, Wisconsinban pedig Trump számíthat 2%-kal több korai szavazatra.

8.    Az amerikai szavazók elégedettebbek 2020-ban, mint voltak 2016-ban

A Gallup új felmérése szerint az amerikaiak 55 százaléka azt mondja, hogy jobban él, mint négy évvel ezelőtt. Tekintve, hogy 2016-ban Joe Biden volt az alelnök, nem lenne logikus döntés az elégedett választók részéről visszatérni hozzá.

9.    Párt elkötelezettség

A Gallup felmérése szerint szeptember végén a választók relatív többsége republikánusnak mondta magát (28%), szemben a demokrata identitásúakkal (27%), míg függetlennek 42% vallotta magát. Négy éve ez az arány 32-27 volt a demokraták javára.

10.    A választók többsége szerint Trump fog győzni

Sokkal többen mondják azt, hogy szerintük Donald Trump nyeri a választást (55%), mint amennyien a felmérések szerint rá szavaznának (44-46%). Ez arra utalhat, hogy a republikánus szavazók egy része nem mondja meg közvetlenül a felmérésekben, hogy Trumpra fog szavazni, vagy a közvéleménykutatók mintájában magasabb a demokraták aránya a valóságosnál.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!