"Őszintébbek az emberek a kommentekben" - Az adatguru szerint Trump ismét nyerni fog
Bela Stantic professzor közösségi oldalak adatain alapuló előrejelzése az előző választáson is pontos volt
"Őszintébbek az emberek a kommentekben" - Az adatguru szerint Trump ismét nyerni fog

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 23.
Bela Stantic professzor a közösségioldalakra írt kommentek elemzése alapján prognosztizálta Donald Trump négy évvel ezelőtti győzelmét, a Brexitet és Scott Morrison ausztrál elnök választási sikerét is.  

Ahogy közelednek az amerikai elnökválasztások, egyre több szem szegeződik a közvéleménykutatások eredményére, melyek Joe Biden, demokrata jelölt győzelmét vetítik előre, nemzeti szinten 6,2 százalékkal. Sok azonban a szkeptikus hang, mivel négy éve szintén a demokraták jelöltje, Hillary Clinton vezette a felméréseket, mégis Donald Trump alakíthatott kabinetet a szoros küzdelmet követően.

Bela Stantic, az ausztráliai Greiffith Egyetem professzora és Big Data szakértője sikeresen jelezte előre Trump 2016-os győzelmét, és véleménye szerint most novemberben is ő viszi el az elektori szavazatok többségét, annak ellenére, hogy a leadott szavazatok többsége valószínűleg ismét a demokratákhoz kerül.

A közösségimédia-oldalakon posztolt kommentek alapján felállított analízis egyelőre rendkívül pontosnak bizonyult, négy évvel ezelőtt az 50 államból 49-re adott pontos előrejelzést. Ezen kívül a Brexit és Scott Morrison ausztrál kormányfő győzelmének előrejelzése is az egyetemi labor pozitív eredményei közé tartozik.

Trump
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A professzor szerint az emberek jóval őszintébbek közösségi oldalokon írt posztjaikban, mint egy telefonos vagy online lekérdezés kapcsán, illetve a felmérések mintaszáma általában ezer főre rúg, ami nem igen nevezhető reprezentatívnak.

„Itt több millió posztról beszélünk havonta, csak egy nap 800,000 kommentet dolgoztunk fel

” – mondja a professzor.

„Ezek közül több 20-30 ezer lájkot is kap”.

A többségi szavazatot Stantic professzor ugyan ismét a demokraták zsebében tudja, előrejelzései szerint Trump ismét nyerni fog a legfontosabb államokban.

Bár Florida, Minnesota és Pennsylvania még rendkívül bizonytalan, ő itt is a republikánusok győzelmét várja. Mivel a négy évvel ezelőtti trend mintái most is felfedezhetők, várható, hogy a demokraták támogatottsága ismét a népes, viszont szavazatok szempontjából kevésbé versenyképes államokból kerül majd ki, míg Trump szavazatai egyenletesebben lesznek elosztva a fontos államok között.

Ezen kívül a professzor elemzései rávilágítanak, hogy Biden igencsak megosztó személy, az emberek nagyon keményen reagálnak, nagyon sok a negatív komment. Ez szintén érdekes eredmény, mivel a demokrata elnökjelölt népszerűségi mutatói Trump erőteljesen negatív (-13) megítéléséhez képest sokkal semlegesebbek (-1,6).

Helmut Norport, a Stony Brook Egyetem politológusa szintén egyike volt azoknak, akik 2016-ban Trump győzelmét vetítették előre. Az 1992-ben készített modellje alapján kimutatható, hogy az előválasztások eredményére alapozott előrejelzések 27-ből 25 esetben előre mutatták a nyertest.

„Mikor láttam, hogy Donald Trump a New Hampshire-i előválasztáson a szavazatok 85 százalékát kapta, és Bill Weld volt a legközelebbi kihívó 10 százalékkal, akkor ez eléggé meggyőzött, hogy a modell jó előrejelzést fog adni” – mondta a politológus. „Az emberek már elfelejtették, milyen rosszul teljesített Biden New Hampshire-ban. A szavazatok csupán 8,4 százalékát kapta, ami hihetetlenül alacsony egy olyan jelöltnek, aki elnöki posztra aspirál”.

(news.com.au)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!