hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki rendelhette meg a Moszkvai terrortámadást?
Forgatókönyvek a kegyetlen tömeggyilkosság hátteréről
Ki rendelhette meg a Moszkvai terrortámadást?

Putyin elismeri, hogy a radikális iszlamisták keze van az akcióban, de továbbra is kérdés számára „ki volt a megrendelő”.(Fotó: AP/Dmitry Serebryakov)

2024. 03. 27.
Nagy horderejű, sokkoló terrortámadás rázta meg a napokban az orosz fővárost, mely sokakban messzeható kérdéseket vetett fel a felelősökkel és a konfliktus lehetséges eszkalációjával kapcsolatosan.

A moszkvai Crocus koncertteremnél történt támadás 20 év óta a leghalálosabb volt: A beszláni iskolai vérengzés és a moszkvai házrobbantások óta nem történt ilyen súlyos terrortámadás Oroszországban. Az incidens során legalább 139-en haltak meg, több mint 100-an megsérültek, 60-an pedig még mindig súlyos állapotban vannak. A terrortámadás során négy fegyveres megrohamozta a koncerttermet Krasznogorszkban, egy észak-moszkvai külvárosban, és lövöldözni kezdtek a mint­egy 6000 emberre, akik egy rockkoncerten vettek részt. A támadók tüzet is gyújtottak, melynek következtében a tető beomlott. A komplexum egyes ajtajait nem lehetett kinyitni a lövöldözés alatt, a hírek szerint néhány áldozat füstmérgezés következtében halt meg.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése szerint négy férfit (Dalerdzson Mirzojevet, Szaidakrami Murodali Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadsobir Fajzovot) tartóztattak le a támadással kapcsolatosan Brjanszk régióban, körülbelül 400 km-re délnyugatra Moszkvától, majd brutális kínzások közepette hallgatták ki őket (a közzétett képek, videók szerint veréssel, áram­ütésekkel, fojtogatással, füllevágással), mielőtt elszállították volna őket (az egyiküket eszméletlen állapotban) a bírósági tárgyalásokra. Őrizetbe vételük során két AK–74-es gépkarabélyt, több mint 500 lőszert, 28 tárat és benzinmaradékot tartalmazó palackokat találtak náluk. A négy elkövető mellett további három embert letartóztattak a terroristák segítéséért.

Az Egyesült Államok hetekkel a támadások előtt figyelmeztetett már azok valószínűségére. A New York Times szerint az USA márciusban gyűjtött hírszerzési információkat arról, hogy az afganisztáni székhelyű horászáni Iszlám Állam (ISIS-K) támadást tervez Moszkva ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!