hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre biztosabb: ismét Biden és Trump küzdhet meg a Fehér Házért?
A tét óriási
Egyre biztosabb: ismét Biden és Trump küzdhet meg a Fehér Házért?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix, AP / Chris Carlson

2023. 09. 14.
Trumpot a választók akarják a pártelit ellenében, míg Joe Biden iránt sokkal lelkesebb a demokrata vezetés, mintsem a szavazók. Mégis úgy néz ki, hogy ha nem történik drámai fordulat, a két jelölt visszavágóját figyelhetjük 2024-ben. A döntés következményei pedig az egész világon érzékelhetők lesznek.

Tényleg halálbüntetés várhat Trumpra az egyik perben? – ez a kérdés járta be augusztus végén a közéleti platformokat. Voltak, akik már azt feszegették, vajon kampányolhat-e a halálsorról a volt elnök (azt már tudjuk, hogy a börtönből igen), illetve ha kivégzésére várva megválasztják elnöknek, akkor adhat-e elnöki kegyelmet magának (elvileg igen, de ezt a Legfelsőbb Bíróságnál valószínűleg megtámadnák).

Egy kis tényellenőrzés

Mielőtt azonban belekezdtünk volna a hajmeresztő jogi lehetőségek elemzésébe, utánanéztünk, mi is a helyzet ezzel a hírrel: Trump ellenfeleinek a vágyálma jelenik-e meg csupán benne, vagy van esetleg reális alapja egy ilyen forgatókönyvnek?

Nos, a rossz hír az, hogy a volt elnökkel szemben valóban emeltek vádat olyan ügyben, amiért akár a legsúlyosabb büntetés is kiszabható. A jó hír, hogy az ügyész nem kezdeményezte a halálbüntetés kiszabását Donald Trumppal szemben, megelégedne „csak” 10 éves szabadságvesztéssel is. De várjuk ki a végét, még akármi lehet, mert ahogy A tanúban Pelikán József gátőr lánya mondja, „a statuálás a lényeg”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!