hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai választás: hogy nyerhet az, akire kevesebben szavaznak?
Eltörölnék az elektori rendszert
Amerikai választás: hogy nyerhet az, akire kevesebben szavaznak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 05. 16.
Az Egyesült Államok alkotmányának egyik passzusát sem próbálták meg olyan sokszor módosítani, mint amelyik az elektori rendszerről szól. Mára már megszokhattuk, hogy a politikai erők mindig a nekik előnyös módon akarják formálni a terepet; egy újonnan lendületet szerző tömörülés gyökeresen újraírhatja az amerikai választások játékszabályait.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az alkotmány második cikkelye, bár nem említi szó szerint az elektorokat, tartalmazza azokat az alapelveket, melyek a mai napig az USA választási rendszerének fundamentumát képzik. Az elektori rendszer évtizedek óta majdnem minden választás után vita tárgyává válik. Legutóbb 2016-ban és az azt követő években került újra napirendre a téma, miután Donald Trump megszerezte a győzelemhez szükséges, legalább 270 elektor szavazatát (Trump 304 elektort gyűjtött be), miközben a leadott voksok száma szerint Hillary Clinton majdnem hárommillióval kapott több szavazatot. A rendszer ilyen jellegű működése történelmi okokra vezethető vissza.

Az Egyesült Államok alapítói egy olyan államot szerettek volna megalkotni, melyben a kormányzat minimálisan szól bele az emberek életébe, csak a neki megszavazott hatáskörökön belül tevékenykedik, és amelynek megválasztásában minden polgár részt vehet. Ezzel együtt az alapító atyák azt is el akarták kerülni, hogy a választások kimenetelét túlzottan befolyásolja a maffiamentalitás, a csordaszellem, valamint ki akarták zárni annak a lehetőségét, hogy a kormány negligálja a kis lakosságszámú államokat a népesebb államokkal szemben. Az államalapításkor felmerült annak a lehetősége is, hogy az elnököt a Kongresszusba beszavazott képviselők és szenátorok válasszák meg, vagyis közvetett választás legyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!