hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszavazták: Ezeken a helyeken még magunkban sem imádkozhatunk Nagy-Britanniában
Orwelli úton Anglia
Megszavazták: Ezeken a helyeken még magunkban sem imádkozhatunk Nagy-Britanniában

Isabel Vaughan-Spruce-t két ízben is letartóztatták, mikor a rendőrök kérdésére bevallotta, magában imádkozik az abortuszklinika előtt.(Forrás: ADF UK)

2023. 03. 09.
Kísértetiesen idézi az 1984 utópisztikus világát a brit parlament napokban meghozott döntése, mely a gondolatban elmondott imát is büntethetővé tette az abortuszklinikák közvetlen környezetében.

M ilyen ország az, ahol büntetést kell fizetnie az embernek azért, ha egy rendőr rajta kapja, hogy imádkozik? Az angol történelemben először bevezetésre került a gondolatbűn kategóriája, büntethetővé váltak hívők milliói, ha bizonyos tiltott zónákban Istenre mernek gondolni. Törvény szankcionálja a néma imádságot angol utcákon s tereken, az abortusz­klinikák közelében. Az emberi élet kioltásának joga mostantól fogva megelőzi az Istenhez való csendes kiáltás jogát.

A brit parlamenti képviselők a keddi nap folyamán elfogadták a törvényt, hogy úgynevezett „pufferzónákat”, vagyis cenzúrazónákat alakítsanak ki az abortuszlétesítmények körül Angliában és Walesben. Az úgynevezett Public Order Bill (Közrendvédelmi törvényjavaslat) 10-es cikkelye kriminalizálja az abortuszlétesítményeken kívüli „befolyásolás” minden formáját – beleértve a csendes (azaz gondolatban elmondott) imát is. Andrew Lewer brit képviselő a csendes imát és a konszenzuson alapuló beszélgetéseket a cenzúra övezetében lehetővé tévő módosítási javaslatot nyújtott be a törvényhez, de azt 116:299 arányban leszavazták a parlament alsóházában. Míg az eredeti cikkely börtönbüntetéssel sújtotta volna az imádkozókat és a „gondolatbűnözőket”, a végleges verzióban már „csak” pénzbírság szerepel.

A keddi szavazásra annak ellenére került sor, hogy a legutóbbi (2018-as) kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a cenzúrazónák szükségtelen és „aránytalan” jogkorlátozást jelentenének, mivel a zaklatás a hatályos jogszabályok szerint már bűncselekménynek minősül, és az abortuszlétesítményeken kívüli zaklatási esetek „ritkák”. Az életpárti aktivisták leggyakrabban imádkoznak vagy szórólapokat osztogatnak azoknak a nőknek, akik érdeklődnek az abortusz alternatívái iránt. A BBC 2022-es közvélemény-kutatása szerint minden ötödik nő, aki abortuszra megy, akarata ellenére teszi ezt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!