hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munkába indultak, a hadseregnél találták magukat: kényszersorozás Kárpátalján
Egyre jobban csökken a harci morál Ukrajnában
Munkába indultak, a hadseregnél találták magukat: kényszersorozás Kárpátalján

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 02.
Ukrajna-szerte több ezer sorozóbrigád „vadászik” olyan hadköteles férfiakra, akik ezidáig valamilyen oknál fogva nem fogtak fegyvert az orosz csapatok ellen. A magyarlakta települések sem képeznek kivételt, rengeteg családnak változott meg az élete az elmúlt napokban – egy pillanat alatt.

Most minden családban ez a téma. Mindenki tart tőle, hogy az édesapát, a férjet vagy a gyereket elviszik katonának. Félve járnak a férfiak munkába, hogy vajon hol intik le őket a hadsereg munkatársai. Ilyen közhangulat uralkodik jelenleg Kárpátalján, ahol az elmúlt hetekben felpörgött az úgynevezett kényszersorozás: sorra jelennek meg videók és beszámolók az interneten arról, hogy egyik pillanatról a másikra, akaratuk ellenére, kényszert alkalmazva soroznak be hadköteles korú férfiakat – sokszor a családjuk mellől elszakítva, néhány napot kapva, hogy elrendezzék a dolgaikat és jelentkezzenek a seregnél.

„Épp a napokban történt Ungvár közelében, hogy egy gyári munká­s­o­kat szállító buszt megállítottak, három katonakorú fiatalt ott helyben leszállítottak, majd elvitték őket a hadkiegészítőbe. Három nap múlva már jelentkezniük kellett az alakulatuknál. Miközben békésen, mit sem sejtve munkába igyekeztek. Mindennaposak az ilyen esetek, és ez nyilván riadalmat kelt”

– mesélte a Heteknek egy neve elhallgatását kérő forrásunk. A hadsereg emberei nem egy esetben a konditermekbe is bemennek, hogy megnézzék, kik azok, akiket el lehet vinni harcolni. A közmédia információi szerint jelenleg háromezerre (!) tehető Ukrajnában a kényszersorozást végző brigádok száma, az ő feladatuk az, hogy összeszedjék azokat a férfiakat, akik bár tudnának, valamilyen oknál fogva még nem ragadtak fegyvert. A Pesti­srácok információi szerint csak Csapról 90 embert gyűjtöttek össze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!