hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segély, hírszerzés és színes forradalmak: a USAID ellentmondásos múltja
Joggal merülhet fel a külföldi beavatkozással kapcsolatos aggodalom
Segély, hírszerzés és színes forradalmak: a USAID ellentmondásos múltja

Az Egyesült Államok kormánya hétmilliárd forintnak megfelelő összeget szán arra, hogy „fenntartsa a demokráciát” Közép-Európában.(Fotó: AP / Greg Nash)

2023. 02. 23.
A közelmúltban érkezett Magyar­országra Samantha Power, az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének vezetője, hogy „megerősítse a demokratikus intézményeket”. Szervezete, a USAID történetét megvizsgálva sokakban joggal merülhet fel a külföldi beavatkozással kapcsolatos aggodalom.

Samantha Power látogatásával kapcsolatosan világossá tette, aggódnak a dolgok magyarországi állása miatt. Budapesten többek között találkozott a magyar civil társadalom képviselőivel, újság­írókkal, az LMBTQ-közösség tagjaival, majd Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel is tárgyalt. Sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok kormánya mintegy hétmilliárd forintnak megfelelő összeget szán arra, hogy „fenntartsa a demokráciát” Közép-Európában.

Számos külföldi kormány vádolja régóta a USAID szervezetet azzal, hogy valójában a rendszerváltásokat, rezsimdöntéseket elősegíteni kívánó Központi Hírszerzési Ügynökség vagy hasonló szervezetek állnak tevékenysége mögött. Bár az érintettek következetesen tagadnak, számos tény és botrány látszik alátámasztani az állításokat.

USAID – CIA együttműködés

A Foreign Policy magazin a USAID-del kapcsolatban világossá teszi, noha világszerte a humanitárius segélyek folyósításáról ismert, a szervezet hosszú múltra tekint vissza a hírszerzési munka és a segélyezettek belpolitikájába való beavatkozás terén. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségét 1961-ben azért hozták létre, hogy segítsen az USA-nak a szegény országok polgárait megnyerni polgári akciókon, gazdasági segélyeken és humanitárius segítségen keresztül. Peter Kornbluh, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Archívuma Kuba dokumentációs projektjének igazgatója a New York

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!