hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Digitális személyazonosság: senki nem maradhat rendszeren kívüli?
Fejlődésbe fojtott szabadság
Digitális személyazonosság: senki nem maradhat rendszeren kívüli?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 11. 29.
Miközben a világ közvéleményét a dél-izraeli és az ukrajnai háború eseményei kötik le, november 8-án útjára indult egy még kezdetleges, de annál ambiciózusabb program, ami szintén radikális hatást gyakorol majd mindannyiunk életére.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A 50-in-5, DPI, interoperabilitás, interkonnektivitás, inkluzivitás, flexibilitás, szolidaritás, reziliencia, transzparencia, innováció, identifikáció, implementáció... az ENSZ és más világépítők fennkölt vízióinak káprázatos varázsszavaitól az ember karnyújtásnyira érzi a szép új jövőt. Egyedül talán belül jelez egy hang, hogy itt semmi nincs rendjén. Mert ha elvonatkoztatunk a szómágia hipnózisától, bizony nem sok jót ígér, hogy az elmúlt években egyre többen látják úgy, hogy e szép új jövő nem érhető el az egész világra kiterjedő, digitális személyazonosításon alapuló társadalmi részvétel nélkül.

2015-ben az ENSZ elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célok programját, mely olyan messianisztikus terveket szándékozik megvalósítani 2030-ra, mint a szegénység és az éhezés megszüntetése, vagy éppen a béke és az igazság. Idén épp félidőben vagyunk, és a kitűzött céloktól inkább csak távolodni sikerült. Ezért a Világgazdasági Fórum, az ENSZ, az IMF és az EU is egyre többet hangsúlyozza, hogy itt az ideje, hogy bevezetésre kerüljön a digitális lakossági infra­struktúra, a DPI (Digital Public Infrastructure). Az emberi önmegváltás párás szemű prófétái ezt egy biztonságos, interoperábilis (tehát kölcsönösen átjárható) hálózatként festik le, amelynek célja, hogy a kulcsfontosságú köz- és magánszolgáltatások digitális úton váljanak elérhetővé az emberek számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!