hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes precedenst teremthet Oroszország lekapcsolása a pénzügyi világról
A nyugati szankciós politika kétélű fegyver
Veszélyes precedenst teremthet Oroszország lekapcsolása a pénzügyi világról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2022. 03. 02.
A nyugati gazdasági szankciók – bár eddig nem ingatták meg Vlagyimir Putyint – destabilizálhatják az orosz gazdaságot és megnehezíthetik a háború finanszírozását. Másfelől növelhetik Oroszország elszántságát, erősíthetik a Moszkva–Peking tengelyt, valamint egy figyelemre méltó precedenst is teremthetnek.

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciós politika nem új keletű (a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta már több ízben sor került ilyenre), így a gazdasági büntetés láthatóan nem érte meglepetésként Oroszországot. Mindazonáltal tény, hogy a Nyugat által most életbe léptetett gazdasági büntető intézkedések súlyosabbak, összehangoltabbak, illetve célzottabbak, mint a korábbi hasonló jellegű nyomásgyakorlások. Lényegében három stratégiai területre mérnek komoly károkat okozó csapást.

Az orosz bankszektor és a pénzügyi rendszer

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egyesült Királyság megtiltotta pénzügyi cégei számára, hogy az orosz bankszektor egyes tagjaival üzleteljenek és feldolgozzák azok devizatranzakcióit, továbbá néhány orosz pénzintézet vagyonát is zárolták. Az amerikai kormány döntése következtében az amerikai dollárral rendelkező külföldi pénzügyi cégeknek is megtiltják, hogy dollárt küldjenek az orosz központi banknak, a Pénzügyminisztériumnak és az orosz Nemzeti Vagyonalapnak. (Kivételt tesznek „bizonyos, energiával kapcsolatos kifizetések” esetében, hogy megakadályozzák az olaj- és földgázárak megugrását.)

Az orosz devizatartalékok befagyasztása megakadályozza, hogy Moszkva megszabaduljon külföldi devizájától annak érdekében, hogy megállítsa a rubel zuhanását, és olyan külső tartalékokhoz jusson, amelyhez – az elemzők szerint – az orosz bank az Ukrajna megtámadása miatt hozott szankciók nyomán nyúlt volna a hadi költségek finanszírozása érdekében. Mindemellett magát az orosz államot és tizenhárom nagy orosz vállalatcsoportot (köztük a nagy energiacégeket, mint a Gazprom, a Lukoil, a Rosznyeft és a Transznyeft, valamint orosz telekommunikációs cégeket) kizárták a nyugati tőkepiacokról is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!