hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szigorúan titkos laborok: a biológiai hadviselés igazából soha nem állt le
Hiába az ígéretek, nem csökkent az érdeklődés
Szigorúan titkos laborok: a biológiai hadviselés igazából soha nem állt le

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 24.
A második világháború után a hidegháborús felek fegyverkezésének jelentős részét különböző biológiai programok jelentették. Úgy tűnik, ezek iránt azóta sem csökkent az érdeklődés a nonproliferációs ígéretek ellenére.

A kazahsztáni Aralszkot 1971 szeptemberében egyik napról a másikra karantén alá helyezték. Az Aral-tó partján fekvő halászvárosban himlő ütötte fel a fejét, annak ellenére, hogy a Szovjetunióban több mint harminc éve hivatalosan kiirtottnak nyilvánították. Évtizedekkel később derült fény a titok nyitjára: a kórokozó az Aral-tó közepén lévő Vozrozsgyenyija-szigeten üzemeltetett titkos biofegyver-tesztelő létesítményből került ki.

A szigeten (melynek neve, mint valami rossz vicc, „újjászületést” jelent) tesztelte a szovjet hadsereg a legveszélyesebb biológiai fegyvereket: a himlő, pestis, brucellózis, tífusz, lépfene, tularémia, Q-láz és venezuelai lóencephalitis kórokozóit. A gyors és szigorú hatósági beavatkozásnak köszönhetően az 1971-es járványt pár nap alatt megfékezték, így összesen tízen fertőződtek meg, és hárman vesztették életüket. Ami pedig a labort illeti, az amerikai kormány Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal együttműködve bontotta le az 1990-es években, az orosz hadsereg távozása után.

Ha az azóta szellemfélszigetté vált Vozrozsgyenyiján abba is maradtak a biológiaifegyver-kísérletek, ez még nem azt jelzi, hogy a volt hidegháborús felek felhagytak volna ezekkel. A januárban szinte a semmiből kirobbant kazahsztáni felkelés idején ugyanúgy felmerült a vád, hogy a volt szovjet tagköztársaság területén ma amerikai támogatással folynak ilyen kutatások, mint újabban Ukrajnával kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!