hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányzóválasztás Virginiában: a családvédelem győzött a gyűlöletkampánnyal szemben
A szülői jogokra hivatkozva nyert a konzervatív oldal
Kormányzóválasztás Virginiában: a családvédelem győzött a gyűlöletkampánnyal szemben

Glenn Youngkin virginiai győzelme konzervatív ébredést indíthat el országszerte.(Fotó: AP / Andrew Harnik)

2021. 11. 04.
A jobboldal első komoly győzelmét söpörte be a virginiai kormányzóválasztáson Donald Trump tavaly novemberi veresége óta. Bár a demokraták gyűlöletkampánya továbbra is tart, úgy tűnik, a családvédelem zászlaja alatt egyesíteni lehet a népet, és győzni tudnak az újmarxizmus egyeduralma fölött. Már csak az a kérdés, nemzeti szinten is sikerülhet-e?

Virginiában a tavalyi elnökválasztás során Joe Biden közel félmillió szavazattal és 10 százalékkal előzte meg Donald Trumpot, ami Franklin D. Roosevelt 1944-es győzelme óta a legelsöprőbb demokrata eredménynek számít az atlanti-parti államban. A baloldali jelölt olyan megyéket tudott a „kék oldalra” fordítani, amelyek sok évtizede republikánus erődítményeknek számítottak.

Pontosan ezért hangoztatta Kamala Harris alelnök a kedden tartott virginiai kormányzóválasztás kampányában, hogy annak eredménye döntő hatással lesz a 2022-es időközi választásokra, a 2024-es elnökválasztásra, illetve a beláthatatlan jövőre is. Ahogy a vitriolosabb jobboldali lapok megjegyezték: ez egyszer igazat mondott.

A Clinton-mocsár lecsapolása

A Demokrata Párt jelöltje, Terry McAuliffe heteken át vezette a közvélemény-kutatásokat, így az ország progresszívebb tábora szinte sokkos állapotba került, amikor 2 százalékkal republikánus ellenfele, Glenn Youngkin győzött. A jobboldal sike­re különösen annak fényében meglepő, hogy McAuliffe 2014 és 2018 között már ült Virginia kormányzói székében (azért csak most indult újra, mert a virginiai alkotmány kizárja, hogy a kormányzók a következő ciklusra is induljanak a posztért). Ráadásul kifejezetten mélyen beágyazott politikusról van szó: tanács­adója volt Bill Clintonnak, vezette Hillary Clinton kampányát, és elnökölt az országos választmányi bizottságban is. Még az elnöki ambíciók is több alkalommal felmerültek részéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!