hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu a vírust kiszorította, de riválisait nem
Siker győzelem nélkül
Netanjahu a vírust kiszorította, de riválisait nem

Netanjahu győzelmi beszédében bejelentette: mindent megtesz egy ötödik választás elkerülése érdekében.(Fotó: AP / Maya Alleruzzo)

2021. 03. 25.
Ha a járványügyi számokat nézzük, a világon talán a legirigyeltebb ország Izrael: a koronavírust egyértelműen sikerült visszaszorítaniuk, miután a lakosság kétharmadát egy óriási, két és fél hónapos kampány keretében beoltották. A világraszóló sikerek ellenére működőképes kormányt azonban negyedik nekifutásra sem tudtak választani.

Az izraeli választókat nem lehet hibáztatni: 2019 áprilisa óta negyedszer kellett elmenniük választani, és ugyan a legutóbbi szavazáshoz képest néhány százalékkal csökkent a részvétel, több mint 67 százalékuk most is leadta a voksát. Még a kórházban ápolt betegek közül is, aki mozdulni tudott, elment a közösségi térben kialakított szavazófülkékbe. Szerencsére már nem voltak olyan sokan, miután a Covid-járvány határozottan visszaszorulóban van. A választás napján közzétett adatok szerint a fertőzési ráta mindössze 0,59, ami azt jelzi, hogy a jelenlegi, országosan napi 5-600 új megbetegedés is tovább fog csökkenni a következő napokban (a 0,8 alatti fertőzési ráta garantáltan csökkenő esetszámokat jelent).

Igazi politikai bravúr volt, hogy a radikális jobboldali szövetségesek ellenére Netanjahu még az izraeli arab választók körében is tudta növelni a támogatottságát.

A legutóbbi választásra jó egy évvel ezelőtt került sor, a járvány leg­elején, így joggal lehetett számítani arra, hogy az izraeli választók szavazataikkal honorálják azt a rendkívüli erőfeszítést, amit a kormányzat – a társadalom széles rétegeinek az aktív támogatásával – a járvány legyőzéséért tett. Ugyan a kezdeti erőfeszítések – a korán elrendelt drasztikus beutazási tilalom és az ország gyakorlatilag teljes lezárása – nem hoztak tartós eredményt (az enyhítésekkel újra felpörgött a járvány), az oltási kampány gyakorlatilag teljes sikert hozott, elsősorban Benjamin Netanjahu miniszterelnök kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!