hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
A zsidó állam jövője a tét
Kedves Olvasó!

2021. 03. 25.
A két éven belül negyedszer megrendezett izraeli választáson a fő kormányzó párt, a Likud ugyan rosszabbul szerepelt a korábbinál, de ellenzéke is jobban szétaprózódott, mint az előző választás során.

Ha Netanjahu politikai bravúrja most is érvényesül, valahogy kibékít magával néhány régi-új ellenséget. Ez esetben színes jövő várható: az LMBT-ellenes vallásos cionistáktól kezdve akár az arabokig sokakkal együttműködhet a kormányfő egy stabil kormányzás érdekében.

Idáig azonban még hosszú út vezet.

Fotó: AP / Ariel Schalit
Fotó: AP / Ariel Schalit

Semmiképp nem egészséges, hogy a baloldali blokk politikája abban merül ki, hogy a regnáló miniszterelnököt eltávolítsák az útból, akár légből kapott korrupciós vádakkal. A jobboldal Netanjahu-ellenes szövetsége részéről tehát a minimum az lenne, hogy a kormányfő elleni aljas támadást elítélik, és mindent megtesznek a jogi diktatúra előretörése ellen. Ha a Netanjahut jobbról támadó Gideon Saar vagy Naftali Bennett erre nem hajlandó, nem csupán arról tesznek bizonyságot, hogy számukra az egyéni (vélt) érdek felülírja még a cionizmust is, de a saját sírjukat is megássák.

A jurisztokrácia ugyanis mindenkit le fog darálni, amíg a szélső balos ideológia újra élre nem tör a zsidó államban.

Ha viszont a fiatal, feltörekvő jobboldal hajlandó még pár évet adni Netanjahunak, úgy erős, vizionárius, illetve a stratégiában és a reálpolitikában jártasabb potenciális vezetőkké válhatnak, akik továbbvihetik Izrael eddigi talán legjelentősebb vezetőjének örökségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!