hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A konzervatív műsorvezető, aki reményt adott az amerikai jobboldalnak
In memoriam Rush Limbaugh
A konzervatív műsorvezető, aki reményt adott az amerikai jobboldalnak

Fotó: AP / Jeff Roberson

2021. 02. 24.
Magyarországon kevésbé ismert, pedig minden alternatív média őhozzá vezethető vissza. A modern konzervativizmus egyik vezéralakja volt, aki tízmilliókra hatott. Nélküle sem a republikánus párt, sem a konzervatív média nem lenne olyan szinten, mint most. Rush Limbaugh hagyatékának értékét és befolyását mi sem bizonyíthatná jobban annál, hogy milyen vehemens gyűlölettel viszonyulnak hozzá a baloldalon.

bár az amerikai részleges demokrácia kiváló marketingje ezt nem veri nagydobra, a 80-as évekre teljes baloldali hegemónia alakult ki mind az amerikai médiában, mind az oktatásban, sőt a Kongresszusban is. A kor neves konzervatív személyiségei emberpróbáló körülmények között igyekezték a fő áramlattal szembemenő nézeteket képviselni. Milton Friedman elsősorban közgazdasági alapon kezdte ki a keynesi rendszert és a jóléti állam hagymázas utópiáját. William F. Buckley, a National Review alapítója heti egyszer jelentkezett műsorával, és így próbált a balos médiában felszínen maradni. Az elképesztően művelt, irodalmi stílusban író és beszélő Buckley azonban csak az értelmiségi rétegre tudott hatni; szóvirágai, vég­telen mondatai nem ragadták meg az egyszerű embert.

A 80-as évek végére minden jelentős újság, minden csatorna balos kézben összpontosul. Még nincs internet, még nincs Fox. A rádióműfaj főleg helyi hírekkel, közlekedési információkkal, esetleg sporttal és persze sok-sok zenével igencsak lemarad a médiumok versenyében. Ekkor lép a színre Rush Limbaugh, aki egy teljesen új platformot hoz létre a halódó AM frekvencián. 1989-ben indította útjára a Rush Limbaugh Show-t, és mivel a jobboldalnak évtizedek óta nem volt napi hírelemző platformja, a műsor elképesztően népszerű lett. Limbaugh vicces (de nem közönséges) stílusával, az elitet savazó kommentárjaival felforgatta az amerikai közbeszédet.

Hatalmas érdeme van abban, hogy észérveket adott jobboldali konzervatív hallgatóságának. A most ismert konzervatív influenszerek az ő narratíváján nőttek föl. Limbaugh felfedezte, mekkora piaca van az ilyen gondolatoknak. Ez a zsenialitás ágyazott meg az összes többi konzervatív médiumnak. Limbaugh tevékenysége nélkül nincs Fox News, és nincs annyi toplistás konzervatív podcast sem.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!