hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sport és a politika viharos kapcsolatának története
Térdre kényszerített sportélet
A sport és a politika viharos kapcsolatának története

Sebastian Vettel a Hungaroringen protestál a magyar gyermekvédelmi törvény és a rasszizmus ellen.(Fotó: AP / Florion Goga)

2021. 08. 12.
Az elmúlt években jóval gyakoribb jelenség, hogy az aktuálpolitika is a sportesemények részévé válik. De kérdéses, hogy ez vajon mennyire egészséges és milyen hatásai lesznek.

A járvány miatt egy év késéssel megrendezett olimpia és labdarúgó-Európa-bajnokság történései erős vitákat generáltak. Sokan ünneplik, hogy különböző politikai ügyek (mint a rasszizmus elleni vagy az LMBTQ melletti kiállás) a sportélet részévé válnak. Azonban – különösen a nézők között – jelentős azok tábora, akik szerint a politikának az arénák falain kívül kellene maradnia.

A részvétel a fontos!

Az olimpiák az ókori Görögországban a megbékélés időszakát jelentették. Ilyenkor bármilyen konfliktusuk is volt a görög törzseknek egymással, a játékok idejére mindenképpen fel kellett azokat függeszteniük. Ezt a mentalitást átvette a modern kori olimpia megálmodója, a francia Pierre de Coubertin báró is. Amellett, hogy rajongott az antikvitásért, az olimpiai játékok felelevenítésével nem titkolt célja volt az is, hogy a nemzetek közötti megbékélést szolgálja. Párizsi kiáltványában arról értekezett, hogy a sportolók külföldre küldése „a jövő szabad kereskedelme!”

Coubertin víziója szerint a férfiak így rögzített szabályok alapján kialakított békés sporteseményeken mérkőzhetnének meg, ahelyett, hogy a harctereken ontanák egymás vérét. Humanista lévén komoly pedagógiai jelentőséget tulajdonított a sportnak: a jellemformálás fontos eszközének tartotta. Dédunokája szerint az ő szemében „a sportnak elsősorban emberi értékeket kellett közvetíteni, hogy megfelelő alapot nyújtson az élethez”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!