hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Petr Kellner: a titokzatos cseh milliárdos rejtélyes felemelkedése
Egy helikopterbaleset margójára
Petr Kellner: a titokzatos cseh milliárdos rejtélyes felemelkedése

Fotó: YT / Wki4All

2021. 04. 08.
A múlt hónap végén egy alaszkai helikopter­baleset kioltotta régiónk leggazdagabb üzletemberének életét. Petr Kellner meglehetősen titokzatos szereplője volt a cseh közéletnek; mélyebb elemző vagy oknyomozó írást hazája médiájában is alig találni vele kapcsolatban. Pedig úgy tűnik, olyan befolyással rendelkezett, amely indokolta volna a nagyobb figyelmet.

Az Aktuálně cseh portál például azt írja, hogy a rendszerváltás utáni privatizációs hullámmal felemelkedő Petr Kellnert sokan szinte a Cseh Köztársaság tényleges miniszterelnökének tartották. A belépést ebbe a „pozícióba” a Telefónica kétharmados részesedésének megszerzése biztosította 2013-ban. Ezzel 1991-ben alapított, PPF nevű cége hazájának minden, a stratégiai infrastruktúrához tartozó vállalatát bekebelezte. Amikor pedig öt évvel később hosszú tárgyalások után a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit is felvásárolta, minden adott lett, hogy megvalósítsa hosszú távú célját: a közepes méretű európai telekommunikációs szereplővé válást.

Kellner a pénzügyi szektorban is hasonló nagy ugrásra készült. Épp március elején növelte a Moneta Bankban lévő részesedését, közelebb kerülve ahhoz az ambícióhoz, hogy átvegye a cseh hitelintézetet is. A PPF – melynek akvizíciói általában csak az üzlet nyélbe ütése után válnak ismertté – egyesülése a Monetával az ország egyik legnagyobb lakossági banki szolgáltatóját hozná létre. 

Az 1964-ben született Kellner magántőke-befektetési alapja, a PPF Kelet-Európa legnagyobb ilyen szervezete közel 11 ezer milliárd forintnyi kezelt vagyonnal. Banki, telekommunikációs, biotechnológiai, agrárgazdasági, kereskedelmi, biztosítási 
területeket lefedő portfóliója a Távol-Kelettől egészen az Egyesült Államokig terjed (az egyik cseh lap megfogalmazásában, az üzleti birodalom „fölött soha nem nyugszik le a nap”). A 2019-es éves beszámolóban ezeket a gondolatokat osztotta meg Kellner: „Amikor harminc éve beléptem az üzleti életbe, egyik célom az volt, hogy bebizonyítsam, mi, csehek, sikeresek lehetünk a világban, képesek vagyunk a legjobbak közé kerülni. A PPF-nek sikerült. Vitathatatlanul nagy globális vállalat vagyunk.” 
A cseh vállalkozó a világ leggazdagabb embereit felsoroló Forbes-listán 2018-ban 15,5 milliárd dolláros tőkével a 88. helyen állt – magasan a régió többi milliárdosa előtt. Magyarországi befektetései közé tartozik a fizetési megoldásokat fejlesztő Barion Payment Zrt. és a Mall.hu internetes kereskedelmi áruház. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!