hetilap

Hetek hetilap vásárlás
30 éve egységes újra Németország: Működik-e a német egység?
Megmaradó különbségek a berlini fal árnyékában
30 éve egységes  újra Németország: Működik-e a német egység?

Fotó: AP

2020. 10. 14.
Az elemzők szerint az elmúlt három évtized összességében sikertörténetnek számít Németország történelmében, ám a különbségek még ennyi idő alatt sem tűntek el nyomtalanul, csak áthelyeződtek a törésvonalak.

Harminc évvel ezelőtt, október 3-án egyesült újra Kelet- és Nyugat-Németország. Egyesek szerint nem létezik már kelet és nyugat közötti ellentét, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen homogénné vált volna a társadalom. Abban viszont egyetértenek az elemzők, hogy az elmúlt három évtized összességében sikeres volt.  

A Berlini Társadalomkutató Intézet szeptemberben megjelent, az évfordulóra készült tanulmánya egyértelműen kimondja, hogy az elmúlt harminc év attól függetlenül sikertörténetnek tekinthető, hogy nem minden várakozást teljesített be százszázalékosan. A fal leomlása óta született polgárok számára már teljesen mindegy, hogy annak melyik oldalán születtek, a különbségek inkább a vidéki térségek és a nagyvárosok között élesebbek. 

Az 1990-es évek óta ugyanis a nyugatra vándorlás miatt az egykori NDK lakosságának létszáma az 1905-ös szintre esett vissza. Egyedül a Berlin körüli Brandenburg az, ahol népességnövekedésre lehet számítani a következő évtizedben az öt egykori keleti tartomány közül, mivel a főváros vonzza az érvényesülni vágyó fiatalokat. A nyugatnémet részen viszont ma több mint kétszer annyian élnek, mint a 20. század fordulóján. A keletnémet tartományok megmaradt lakossága is egyre inkább a nagyvárosok felé orientálódik, ugyanis itt a legvalószínűbb, hogy olyan munkát találhatnak, amelyből a kívánt színvonalon meg tudnak élni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!