hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg az illiberalizmus okozta a demokráciák válságát?
Az illiberális demokrácia atyjai, felemelkedése és bukása(?)
Tényleg az illiberalizmus okozta a demokráciák válságát?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 12. 03.
Bár az illiberális demokrácia fogalma képlékeny, általában a trumpizmussal, a brexittel és az orbáni Magyarországgal azonosítják, Vajon helyes-e a diagnózis, hogy válságban van a nyugati típusú liberális demok­rácia e jelenségek miatt?

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az „illiberális demokrácia” fogalom megjelenését az indiai–amerikai Fareed Zakariához szokták kötni. A CNN műsorvezetője és a Washington Post újság­írója 1997-ben a Foreign Affairs-ben közölt tanulmányában figyelmeztetett az új típusú államforma terjedésére (The Rise of Illiberal Democracy). Röviden a lényeg, hogy azok a nemzetek, amelyek 1974 és 1990 között demokratizálódtak, ezt nem minden esetben az alkotmányos liberalizmus szilárd talaján tették, ezért a szabad választások ellenére az emberi jogok és a jogállamiság terén kifogásolható berendezkedések születtek.

A szabad választások önmagukban nem jelentenek tehát elégséges mércét. Zakaria szerint a legtöbb új demokrácia a francia modellt követi, amely a népet teszi meg a hatalom forrásává, ezért az korlátlanná válik, és káoszhoz, zsarnoksághoz vezet. Ehelyett az Egyesült Államoknak olyan rendszerek létrejöttét kellene szerte a világban elősegíteni, melyekben biztosított az alapvető emberi jogok gyakorlása, és erre alkalmasabb az amerikai alkotmányos modell, amely a fair választásokon túl a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a szólás, gyülekezés, vallásgyakorlás és magántulajdon birtoklásának garantálása révén az alkotmányozók demokrácia (mint a „többség potenciális zsarnoksága”) iránti szkepticizmusát tükrözi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!