hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újragondolt életek: Traumákból talpra álló hősök
Újragondolt életek: Traumákból talpra álló hősök

Saliya Kahawatte szemproblémája ellenére sem adta fel, sőt sikereket ért el a látássérültek felé végzett segítő munkájával.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 03. 30.
Kevés olyan sikertörténettel találkozni, ahol olyan emberekről esik szó, akik valamiféle hendikeppel indultak el az életben. Kártyavárat felépíteni szélviharban lehetetlennek tűnő feladat, ám ezeknek az embereknek sikerült, ráadásul a kártyaváruk még ma is áll.

Klasszikus értelemben vett sikertörténetekkel találkozhattunk már, és szinte minden esetben bátorítóan hatottak ránk. A köztünk élő hétköznapi átlagemberek szemmel látható élete mögött sokszor olyan harc és küzdelem zajlik, melyek együttes eredménye hozza el a sikert és jelenti egyúttal az életet számukra. Most olyan történeteket mutatunk be, melyek szereplői újratervezték az életüket, hogy boldogulni tudjanak, élni és nem csak létezni a világban.

Saliya Kahawatte nem adta fel az álmodozást

Az ötvenhárom éves férfi magabiztosan sétál keresztül a Hamburgban található Renaissance Hotel előcsarnokán, kézfogással köszönti a szálloda alkalmazottait, és amikor beszél velük, egyenesen a szemükbe néz. Hogy mindez miért különös? Mert Saliya csaknem teljesen vak, és csupán 5 százalékát látja mindannak, amit egy ember általában. Hangok, zajok, ízek, illatok, formák, anyagok azok, amelyek segítenek Saliyának tájékozódni a világban.

Tizennégy éve dolgozott már a csúcsgasztronómiában mint bárpultos és pincér, mire munkatársai és főnökei rájöttek, hogy a fiú vak. Az, hogy a müncheni Hotel Bayerischer Hof képzési programjára történő jelentkezésekor miért tartotta titokban szembetegségét, talán valamelyest érthető. Hiszen akarna-e bárki alkalmazni egy látássérültet, aki egy többcsillagos szállodában koktélokat kever és kristálypoharakkal lavírozik az előkelő vendégek között? Ennek ellenére Saliya megtanult mindent, amit tudnia kellett ehhez a munkához: az étlapokon szereplő ételek és italok nevét, az árakat, a távolságokat az asztaloktól, pulttól stb. Arra, hogy honnét volt benne ilyen mérhetetlenül nagy küzdeni akarás, azt felelte, hogy „a kenyérsütéshez liszt, élesztő és víz, a fogyatékkal élőknek pedig bátorság, elszántság és akaraterő kell”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!