hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állásinterjú: Mit viseljünk és mit ne?
amikor a ruha teszi az embert
Állásinterjú: Mit viseljünk és mit ne?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 29.
Az állásinterjú sorsdöntő lehet, így a szakmai felkészültség mellett a ruhaválasztásra, a külső megjelenésre is érdemes kiemelten odafigyelni. A megfelelő ruházat, rendezett frizura jelzi a jelölt elhivatottságát és elvárásait az adott pozícióval kapcsolatban.

Egy állásinterjún minden az első benyomással kezdődik. A külsőnkkel kommunikálunk magunkról, ugyanúgy „beszél” rólunk, mint az önéletrajzunk vagy képzettségünket igazoló papírok, tehát nem tanácsos átgondolatlanul elmenni egy ilyen alkalomra. Még ha az első gondolatunk az, hogy „majd felveszek aznap reggel valamit”, akkor sem bízhatjuk a véletlenre a döntést. 

Harmóniában az új munkahellyel

Mivel különböző szakmák és munkahelyek vannak, így nincs minden kontextusban alkalmazható öltözködési mód. A megpályázott munkakörnek és pozíciónak megfelelően válasszunk öltözéket. Körültekintően érdemes megnézni, hogy milyen pozícióról, munkatípusról van szó, és ahhoz képest felkészülni, felöltözni. Az is fontos továbbá, hogy a céges hierarchiában hol foglalja el a helyét a megpályázott pozíció. Tájékozódjunk, hogy az adott szektorban és cégnél hogyan öltözködnek.

Pénzügyi, köztisztviselői vagy jogi szektorban különösen fontos a professzionális megjelenés. A formális öltözködési alapelveket kell figyelembe venni, vagyis férfiaknak sötét öltöny, világos tónusú, egyszínű ing, nyakkendő, hölgyek esetében irodai stílusú ruha vagy kosztüm, illetve nadrágkosztüm blúzzal az elfogadott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!